Unul dintre cele mai frumoase lacuri din Munţii Apuseni este acoperit de o pătură groasă de gunoaie. Nu doar deşeuri menajere, ci şi resturi de vegetaţie se află pe luciul Lacului Gilău. Situaţia pare fără ieşire. Autorităţile locale dau vina pe turişti, iar cei de la Apele Române pe administraţia defectuoasă a edililor. Situaţia trebuie rezolvată, pentru că, lacul nu este doar o destinaţie turistică, ci şi sursa de apă potabilă de rezervă a municipiului Cluj-Napoca.
Lacul de acumulare de la Gilău se află la 19 kilometri de municipiul Cluj-Napoca, iar obligaţia de întreţinere şi curăţare aparţine Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa. Aceştia susţin că ei îşi fac treaba şi dau vina pe autorităţile locale pentru mizeria de pe luciul apei.
„Ajung acolo datorită unui management defectuos al salubrizării în zonă şi a deşeurilor în general. Și ajung pe malurile apelor şi de acolo în apă. Noi avem pe acumularea Gilău angajaţi permanenţi şi atât cât timpul le permite şi observă plutitori pe luciul apei se urcă în barcă şi strâng,” spune Ioan Curt, director tehnic Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.
Edilii locali ridică din umeri şi spun că nu prea au ce să facă, având în vedere că Primăria nu are un contract cu o firmă de salubritate de 18 luni. În plus, arată cu degetul şi către turişti, care ar contribui la rândul lor la poluarea.
„Lacul are afluenţi, adică acele pârâuri şi râuri care curg în lac. Sigur că zona turistică a Gilăului este deosebit de vastă având peste 30 de kilometri de drumuri judeţene şi sigur că turistul aruncă peste tot şi sigur că aceste peturi şi dozele ori orice altceva ajunge pe luciul apei,” precizează Carol Okos, viceprimarul comunei Gilău.
Cu o capacitate de peste trei milioane de metri cubi de apă, lacul este şi sursa secundară de alimentare cu apă a municipiului Cluj-Napoca. Comisarii de la protecţia mediului susţin că în acest moment calitatea apei potabile nu a fost afectată.