În lipsa unor spații destinate deșeurilor infecțioase, așa cum se întâmplă în spitale sau în centrele de carantină, mulți oameni aruncă măștile de protecție folosite în primul coș de gunoi pe care îl întâlnesc în drum sau, mai rău, pe jos. Ministrul Mediului atenționează cu privire la aceste practici dăunătoare. Potrivit lui Tanczos Barna, măsțile ar trebui să ajungă în gunoiul selectiv, pentru că ele sunt deșeuri medicale și trebuie neapărat să fie neutralizate.
Întrebat cum trebuie oamenii să procedeze atunci când vor să scape de măștile de protecție utilizate, ministrul Mediului a răspuns: „În niciun caz să nu o aruncați pe stradă. Măștile trebuie să ajungă în gunoiul selectiv, astfel încât să fie neutralizate”.
Potrivit ministrului, singurele deșeuri neutralizate „ca la carte” sunt deșeurile periculoase din spitale, însă cum oamenii nu își pot duce măștile de protecție în locațiile unde sunt arse produsele medicale, singura soluție rămâne tomberonul.
Dacă nu găsim locuri pentru colectarea selectivă a deșeurilor, este în regulă, atâta timp cât masca ajunge la gunoi, nu pe străzi, precizează ministrul.
„Cel mai important este ca masca să nu ajungă pe stradă. Dacă se aruncă la gunoi, în principiu nu o să mai ajungă nici la păsări. Fiecare groapă are obligația să acopere stratul de deșeuri din groapă cu pământ sau cu un material special conceput pentru așa ceva, astfel că nu pot ajunge la păsări”, a explicat Tanczos Barna, la Digi24.
Ministrul Mediului a subliniat că pentru a putea scăpa definitiv de măștile de protecție, atât de pe față cât și din natură, este foarte important să ne vaccinăm împotriva Covid-19.
„Singura soluție la nivel național și la nivel mondial este vaccinare. Practic, prin vaccinare revenim la viața noastră normală de dinainte de pandemie și pentru mine vaccinul asta conține, viața normală, liberă, fără mască și fără restricții”, a conchis ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Editor : I.C