O invazie neobişnuită are loc în aceste zile pe râurile parţial îngheţate din marile oraşe. Cormorani, raţe sălbatice şi lebedele de iarnă şi-au făcut apariţia, după ce lacurile pe care îşi petreceau iarna au îngheţat de tot. Pentru oameni, în schimb, râurile şi cascadele îngheţate sunt un adevărat spectacol.
Stoluri întregi de cormorani şi-au făcut în ultimele zile apariţia pe Crişul Repede, chiar în Oradea.
Alexandru Lapoși, biolog: „Toate lacurile - mai mici, mai mari - sunt înghețate și atunci rațele se refugiază. Prea mulţi cormorani pot distruge fauna piscicolă”.
Pescarii se tem că, în acest fel, râul care a fost populat cu 10.000 de peşti, din banii unei asociaţii de profil, va avea de suferit.
În străinătate autorităţile au găsit soluţii pentru a-i pune pe fugă pe cormorani. În Polonia şi Italia de exemplu, a fost implementat un sistem pe bază de explozibil care se detonează la fiecare trei minute provocând un zgomot puternic.
Cormoranii vin în nord-vestul ţării din Occident şi rămân pe tot timpul iernii. Nu sunt singurele păsări sălbatice întâlnite pe râurile din orașe.
De peste 10 ani, în Baia Mare, prezența rațelor sălbatice pe râul Săsar este un fenomen întâlnit în fiecare iarnă. Pentru a le ajuta să treacă peste frig, trecătorii le dau de mâncare și le fac fotografii.
Spre deosebire de iernile trecute, numărul rațelor sălbatice e destul de mare, depășește deja 100 de exemplare.
Şi în Satu Mare, două lebede şi-au făcut apariţia pe Someş. Specialiştii spun că ele au fost forţate de ger să-şi caute adăpost pe râul care trece prin oraş.
Şi în portul Tomis, dis-de-dimineaţă o lebădă se plimba tacticoasă pe gheaţa formată la malul Mării Negre.
Canalul Bega a devenit patinoar pentru timişoreni. Tinerii se dau pe gheaţă deşi nimeni nu le garantează că aceasta nu va ceda sub greutatea lor, mai ales că adâncimea râului este de aproximativ doi metri.
Declarată în 2013 cea mai frumoasă cascadă din lume de către The World Geography, cascada Bigăr din județul Caraș-Severin a înghețat aproape complet. Versanţii munților prin care trece drumul național 57B sunt de asemenea înghețați.
Paul Fiștea, ranger al Parcului Național Cheile Nerei-Beușniţa: „Are un spectacol deosebit pentru că fiind sub formă de ciupercă și gheața, țurțurii de gheață care se formează iau aceeași formă."
Cascada Bigăr are și o legendă. Se spune că ar fi apărut din lacrimile unei tinere îndrăgostite de un haiduc al locurilor, pe care părinții nu i-au lăsat să fie împreună.
Cascada Miniș este la numai 8 km de Bigăr. Nu este la fel de faimoasă precum cealaltă cădere de apă dar este cel puțin la fel de frumoasă. Cascada Miniș a înghețat complet din cauza gerului.
Cele două cascade fac parte din Parcul Natural Cheile Nerei-Beușnița.