Un tur ghidat pe nevăzute a avut loc în Parcul Natural Văcăreşti, eveniment în cadrul căruia vizitatorii cu deficienţe de vedere, dar nu numai, au putut experimenta senzaţia atingerii unor fosile de mamut sau au identificat specii de plante după parfum.
La tur au participat şi persoane tipice, care au purtat ochelari opaci şi s-au deplasat prin parc cu ajutorul bastoanelor, informează Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, pe pagina sa de Facebook.
Participanţii au experimentat "senzaţia atingerii unor fosile de mamut (specie descoperită la săpăturile făcute în zonă)" sau a unor pene pierdute de şorecarii sau fazanii din parc.
"Au identificat şi specii de plante după parfum şi după forma frunzelor (nucul sau salcia), sau după fruct (cum s-a întâmplat cu măceşele). Şi Turul pe Nevăzute a mai făcut ceva... le-a oferit ocazia persoanelor tipice să se pună în pielea celor mai puţin norocoşi şi să înţeleagă, pe viu, de ce oraşele trebuie accesibilizat pentru persoanele cu deficienţe de vedere", menţionează sursa citată.
Evenimentul a fost organizat împreună cu AMAIS şi a făcut parte din proiectul "Natura urbană: forme şi sunete", implementat de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti şi finanţat de Fundaţia Orange.
"Dintre toate simţurile, văzul este cel mai important pentru specia umană. Într-o proporţie covârşitoare, percepem mediul înconjurător cu ajutorul văzului, dar Parcul Natural Văcăreşti reprezintă un veritabil spectacol senzorial. Fie că vorbim despre cântecul mierlelor, despre parfumul tufelor de mentă, despre scoarţa aspră a arborilor sau despre gustul puţin amar al nucilor, Parcul Natural Văcăreşti te invită să îl cunoşti cu toate simţurile, nu doar cu ajutorul văzului", au mai precizat reprezentanţii asociaţiei.
Editor : A.P.