Până acum, astfel de proceduri rare au fost realizate doar la copii foarte mici. În mod normal, pentru un transplant de cord se foloseşte inima unei persoane aflate în moarte cerebrală şi care încă mai bate în momentul prelevării.
Inima a fost prelevată de la un pacient decedat în urma unui stop cardiovascular. Cordul nu mai bătea, dar medicii au reuşit să-l readucă la viaţă. Inima poate reîncepe să bată şi la 20 de minute după ce s-a oprit.
„Sângele circulă, toate substanţele circulă şi acest lucru permite inimii să repornească. Uneori trebuie să-i dăm un impuls cu un electroşoc”, a spus Kumud Dhital, cardiolog.
La Sydney, procedura a fost efectuată cu succes pentru trei pacienţi care aveau nevoie de o nouă inimă pentru a trăi.
„Trăiesc din nou şi sunt cu totul alt om. Mă simt de parcă aş avea din nou 40 de ani”, a spus Michelle Gribilias, pacientă căreia i s-a făcut transplant de cord.
„Îţi trec tot felul de lucruri stranii prin cap, cum că inima ta nu mai e şi acum ai în corp o parte dintr-un străin, din cineva pe care nu-l ştii”, a spus Jan Damon, pacient cu transplant de cord.
O inimă reanimată trebuie plasată într-o cutie specială care o va menţine bătând până în momentul transplantului. Medicii spun că organul poate rezista astfel şi opt ore dacă e nevoie să fie transportat la distanţe mai mari.