Primul pacient căruia i-a fost implantată "o inimă artificială" a fost externat

Data publicării:
PACIENT

Internat de două luni la Institutul de Boli Cardiovasculare din Tîrgu Mureș, Radu Curcă a putut, în sfârșit, pleca acasă. Deși starea sa de sănătate era bună, bărbatul a fost ţinut cu o lună mai mult în spital, în aşteparea unui aparat de testare a nivelului de coagulare a sângelui, vital pentru el.

"Trebuia să vină un aparat din acesta la spital şi nu au putut să facă rost şi mi-a trimis mie un aparat un prieten din Germania", a spus acesta.

Medicii spun că bărbatul a avut nevoie de timp, pentru a învăţa cum trebuie să se îngrijească de acum înainte.

"Am învățat să-mi iau mănușile, că nu știam. Ori mă pansez eu ori mă ajută soția, fiecare. Acasă am pansamente pregătite de aici. Dacă nu schimb bateria la timp, mă anunță", a explicat Radu Curcă.

"Cea mai importantă etapă s-a încheiat cu succes. Pacientul este bine, atât din punct de vedere medical fizic cât și psihic. E remontat și pregătit să-și continue viața de data asta în condiții mult mai bune", a precizat prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară IBCvT Tîrgu Mureș

La externare, Radu Curcă a fost așteptat de soția lui, bucuroasă că, în sfârşit, bărbatul se poate întoarce la familie.

Bărbatul de 44 de ani suferă de insuficienţă cardiacă şi înainte de a primi pompa, se afla pe lista de aşteptare pentru un transplant de cord de mai bine de un an. Operaţia de implant, prima de acest gen în România, a fost realizată la jumătatea lunii ianuarie de o echipă de medici condusă de profesorul Horaţiu Suciu, de la Insitutul de Boli Cardiovasculare şi Transpant, din Tîrgu Mureş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri