În 2012, Ioan Niculae a donat un teren de 6 hectare primăriei din Bacău. Odată cu terenul, municipalitatea a primit şi un munte de fosfogips, deşeu toxic provenit de la combinatul Amurco Bacău, deţinut de omul de afaceri. Autorităţile au încercat să obţină bani europeni pentru ecologizarea zonei, dar proiectul nu a primit finanţare. Acum, reprezentanţii primăriei recunosc faptul că au accepta donaţia tocmai cu acest scop: ca ecologizarea să se facă din bani europeni, nu din cei ai lui Ioan Niculae.
Leonard Pădureanu, director economic Primăria Bacău: Noi nu avem nevoie de un teren de sub acea haldă. Noi l-am luat numai în vederea obţinerii unei finanţări, nu s-a putut, se revine în situaţia de dinainte.
Acum, primăria vrea să-i întoarcă donaţia omului de afaceri. Combinatul Amurco a intrat în insolvenţă în urmă cu doi ani, iar o parte din instalaţii au fost vândute la fier vechi.
Șapte milioane de tone de reziduuri se află în interiorul acestei halde. Ca să dispară riscul poluării, acest munte de fosfogips ar trebui să fie acoperit cu un strat de vegetaţie, iar în pânza freatică ar trebui montat un sistem, care să reducă nivelul de radiaţii.
Agenţia pentru Protecţia Mediului spune că zona, care se află sub monitorizare încă din 2004, este periculoasă pentru sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere.
Maria Ionos, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău: „Există un nivel de radioactivitate acolo şi de aceea se impune reabilitarea prin acoperire, prin impermeabilizarea depozitului.”
„Apă nu beau niciodată de la pompă, am apă în pompă dar nu beau apă, cumpăr apă, mă tem pentru că are foarte mult calcar, pun la fiert şi văd cum rămâne.”, spune un localnic.
„Sunt infiltraţii de la muntele ală de fosfogips, e periculos”, e de părere un alt localnic.
Cheltuielile pentru ecologizarea zonei se ridică la 30 de milioane de euro. Omul de afaceri Ioan Nicolae nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.