Sunetele ar putea înlocui pesticidele

Data publicării:
DSC6293

Plantele simt când sunt mâncate de dăunători. Secretă substanțe iritante, dar până își fac efectul, părți din plantă sunt compromise.

Heidi Appel și Rex Cocroft, doi cercetători de la Universitatea din Missouri, au înregistrat sunetele emise de insecte când se hrănesc și au expus apoi un grup de plante la semnalele acustice pentru a le păcăli că sunt atacate. Un al doilea grup de plante, din aceeași specie, nu a primit același tratament și a fost lăsat să se descurce singure în față dăunătorilor.

În ambele grupuri s-au pus apoi omizi pentru a vedea cum răspund la atac. Plantele expuse din timp la înregistrările cu sunetul dăunătorilor au reacționat mult mai bine - secretaseră din timp cantități mari de compuși sulfuroși protectori, astfel că omizile le-au evitat.

Heidi Appel, cercetător: „Înțelegerea modului în care plantele detectează și răspund la sunetele din mediul înconjurător ne oferă noi modalități de a le ajuta să se apere împotriva insectelor dăunătoare. De asemenea, se deschide puțin mai mult fereastra către comportamentul plantelor, astfel încât vedem că acestea reacționează la stimulii externi la fel ca noi, deși răspunsul poate părea puțin diferit”.

Echipa de cercetare și-a reluat experimentele, de această dată pentru a verifica dacă plantele reacționează la orice vibrație de sunet sau doar la sunetul insectelor care le fac rău. De această dată, grupul de plante expus la sunetele insectelor nepericuloase nu a avut nicio reacție chimică, în vreme ce plantele expuse la sunetul dăunătorilor au crescut puternic concentrația de substanțe iritante. Acestea funcționează exact ca un pesticid, doar că nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.

Cercetătorii își continuă acum experimentele cu plante comerciale precum varza de Bruxelles și guliile pentru a vedea dacă răspunsul e același. Stimularea mecanismului de aparare al culturilor ar elimina necesitatea tratamentelor chimice.

În România, mostrele recoltate de ANSVSA au arătat că un sfert din fructele și legumele vândute conțin urme de pesticide.

Dacă cercetările vor confirma că plantele au sisteme de apărare, modul în care se face agricultură se va schimba radical. Costurile vor putea fi reduse enorm de mult, pentru că substanțele pentru a combate dăunătorii sunt costisitoare și ridică prețul produsului final. Întreaga industrie a pesticidelor are vânzări de 45 de miliarde de dolari la nivel global. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...