STUDIU. Poluarea cu plastic, o capcană pentru broaștele țestoase tinere. Tot mai multe înghit fragmentele ce plutesc la suprafața apei

Data actualizării: Data publicării:
broasca testoasa pe mal
Plasticul din oceane creează ''o capcană evolutivă'' pentru broaştele ţestoase tinere, arată un nou studiu. Foto: Profimedia Images

Poluarea cu plastic creează o ''capcană evolutivă'' pentru exemplarele tinere de broască ţestoasă, arată un nou studiu. Cercetarea a condus la descoperirea plasticului în organismul exemplarelor tinere de broască ţestoasă de pe coastele estice ale Oceanului Pacific şi vestice ale Oceanului Indian. După ce eclozează pe plaje, aceste animale sunt purtate de curenţi şi îşi petrec primii ani în largul oceanelor, unde înghit fragmente mari care plutesc la suprafața apei. 

După ce eclozează pe plaje, aceste animale sunt purtate de curenţi şi îşi petrec primii ani în largul oceanelor.

Însă, aceşti curenţi acumulează cantităţi însemnate de plastic şi pentru că broaştele ţestoase se hrănesc aproape de suprafaţă, multe dintre animalele tinere înghit astfel de fragmente.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, alături de oameni de ştiinţă australieni de la Universitatea Murdoch, Departamentul pentru Mediu şi Ştiinţă din Queensland şi Departamentul pentru Conservarea Biodiversităţii din Western Australia.

Doctor Emily Duncan, cercetătoare la Centrul pentru Ecologie şi Conservare al Universităţii Exeter, a explicat că ''ţestoasele juvenile au evoluat pentru a se dezvolta în largul oceanului, unde prădătorii sunt relativ rari'', precizând că rezultatele studiului ''sugerează că acest comportament evoluat le conduce acum într-o capcană, aducându-le în zone foarte poluate, cum ar fi Marea Insulă de Gunoaie din Oceanul Pacific''.

''Ţestoasele marine juvenile nu au în general o dietă specializată - ele se hrănesc cu orice, inclusiv cu plastic, după cum sugerează studiul nostru'', a adăugat specialista.

''Nu cunoaştem deocamdată ce impact are ingestia de plastic asupra exemplarelor tinere de broască ţestoasă, dar orice pierderi în aceste stadii incipiente ale vieţii ar putea avea un impact semnificativ asupra efectivelor populaţiei'', a precizat cercetătoarea.

Oamenii de știință au analizat broaște țestoase marine din mai multe specii

Oamenii de ştiinţă au analizat broaşte ţestoase marine juvenile - de la pui abia ieşiţi din ou până la exemplare cu carapace de până la 50 de centimetri - care fie au eşuat, fie au fost prinse accidental de pescari pe coastele australiene.

Studiul a inclus un total de 121 de broaşte ţestoase marine din cinci dintre cele şapte specii existente - ţestoasa verde, broască ţestoasă de mare, caret, ţestoasa măslinie şi broasca ţestoasă australiană.

Conform datelor, proporţia broaştelor ţestoase în corpul cărora a fost găsit plastic a fost mult mai mare pe coasta Oceanului Pacific.

Cercetătorii au constatat că plasticul din organismul broaştelor ţestoase din Pacific era în mare parte alcătuit din fragmente dure, care puteau proveni de la o gamă largă de produse utilizate de oameni, în timp ce materialele plastice din Oceanul Indian erau în mare parte fibre - posibil de la fire sau plase de pescuit, scrie Agerpres.

Polimerii cel mai frecvent ingeraţi de broaştele ţestoase din ambele oceane erau polietilenă şi polipropilenă.

''Aceşti polimeri sunt folosiţi pe o scară atât de largă în produsele de plastic încât este imposibil să identificăm sursele probabile ale fragmentelor pe care le-am găsit'', a declarat Duncan.

''Puii aveau, în general, fragmente de aproximativ 5 până la 10 milimetri în lungime, iar dimensiunile particulelor creşteau odată cu dimensiunea broaştelor ţestoase'' a adăugat cercetătoarea.

''Următoarea etapă a cercetării noastre este aceea de a afla dacă şi cum afectează ingestia plasticului sănătatea şi supravieţuirea acestor broaşte ţestoase. Acest lucru va necesita o colaborare strânsă cu cercetători şi veterinari din întreaga lume'', a declarat Emily Duncan.

Studiul a fost finanţat de Sea Life Trust şi National Geographic Society şi a fost publicat în jurnalul ştiinţific Frontiers in Marine Science. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cum poți să primești jumătate de pensie în plus? A fost aprobată o lege care oferă acest drept
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Italy: Swine fever in Italy, Parma ham at risk. Exports blocked
O tradiție de sute de ani și un produs gastronomic simbol al Italiei, lovite de pesta porcină. Riscul de a...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului