O persoană mănâncă, în medie, cel puțin 50.000 de particule de microplastic, pe an, și inhalează o cantitate similară. Efectele asupra organismul uman sunt în continuare necunoscute, potrivit The Guardian.
Este posibil ca numărul să fie mai mare, întrucât nu toate alimentele și băuturile au fost analizate în acest scop. Oamenii de știință au descoperit că cei care beau frecvent lichide comercializate în sticle de plastic înghit o cantitate mult mai mare de particule de plastic.
Efectele asupra organismului sunt încă necunoscute, dar experții spun că ar putea elibera substanțe toxice. Unele particule de plastic foarte mici pot penetra țesutul uman, unde ar putea genera reacții ale sistemului imunitar.
Poluarea cu microplastic este generată mai ales de dezintegrarea deșeurilor de pe toată planeta. Oamenii de știință au descoperit microparticule de plastic peste tot unde au căutat: în aer, în pământ, în răuri și în cele mai adânci locuri ale oceanelor din lume.
Particule de plastic există în apa de la robinet sau îmbuteliată, în fructe de mare și bere. Au fost găsite, de asemenea, în mostre de fecale umane, pentru prima dată în octombrie, confirmând astfel că oamenii înghit aceste particule.
Noul studiu, publicat în jurnalul Environmental Science and Technology, a analizat datele de la 26 de studii anterioare care au măsurat cantitatea de particule de microplastic în pește, crustacee, zahăr, sare, bere și apă, precum și în aerul din orașe.
Adulții mănâncă astfel aproximativ 50.000 de particule de microplastic pe an, iar copii 40.000 de particule, potrivit estimărilor experților.