Staţia de epurare ecologică de la Viscri este construită în trei trepte, cu lagune, în care apa este colectată datorită gravitaţiei, fără a fi nevoie pentru acest lucru de pompe care să consume energie electrică. Filtrarea apei se face prin trecerea succesivă a acesteia dintr-un bazin în altul, iar epurarea sa, cu ajutorul bacteriilor şi al vegetaţiei, care a crescut în jurul lacurilor.
Dincolo de confortul localnicilor, staţia de epurare este gândită să protejeze mediul. Oamenii din zonă recunosc că până de curând, poluarea provocată prin aruncarea la întâmplare a apei menajere era ultima lor grijă.
Sistemul de epurare reprezintă o gură proaspătă de aer, la propriu, pentru proprietarii de pensiuni din Viscri, dar şi pentru oaspeţii lor.
Implementarea proiectului a costat 450.000 de euro. Mai mult de jumătate din factură a fost achitată de Prinţul Charles. Localnicii au plătit doar costul branşării - cel mult 1.000 de lei de gospodărie.
Mircea Pălăşan, primarul comunei Buneşti: "Investiţiile mari le avem pe proiecte europene sau pe bani de la Guvern".
Karoline Fernolend, preşedintele Asociaţiei Mihai Eminescu Trust: "A fost foarte greu să găsesc o firmă de proiectare, fiindcă în legislaţia noastră nu sunt specificate astfel de staţii de epurare ecologice."
În 2013, ministrul Mediului de atunci, Rovana Plumb, a propus înfiinţarea a zece staţii ecologice de epurare, precum celei din Viscri, în judeţele Sibiu, Mureş şi Harghita. Totul a rămas însă la stadiul de idee.