Reţelele de apă şi canalizare vechi din Oradea nu le vor mai da bătăi de cap şoferilor şi locuitorilor. Doi roboţi japonezi vor schimba conductele fără a face săpături.
Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea: Acolo unde s-a pretat şi unde se poate executa tehnic, se vor executa fără săpătură.
Această tehnologie este cu 25% mai scumpă decât cea clasică, dar are alte avantaje.
Mircea Mălan, viceprimarul Oradei: Au făcut aproximativ 60 de metri liniari pe zi. Or, pe asemenea săpătură se face undeva, în funcţie de situaţie, 12-14 metri pe zi.
Tehnologia constă în refacerea conductei vechi pentru a acoperi orice fisură. Doi roboţi fac toată treaba. Primul curăţă conductele din pământ.
Radu Bogdan, manager de proiect: Este un robot care practic elimină toate asperităţile, concrescentele care au apărut în funcționarea unei rețele de atâția ani. Un robot ce are un disc diamantat, se manipulează de la joy-stick.
În etapa următoare muncitorii introduc în subteran al doilea robot care căptuşeşte conducta veche cu un plastic special şi astfel toate fisurile sunt acoperite. În final, ţeava e ca nouă.
Corina Durlescu, directorul general companiei ce execută lucrările: Este soluţie la cheie, partea de cămine, de asemenea trebuie reabilitată, absolut totul. Tehnologia este un patent japonez.
Locuitorii din zonă nici nu simt că acolo se lucrează.
„Asta e cel mai bine că nu încurcă traficul.
E convenabil, circulaţia merge, nu opreşte şoferii”, spun oamenii.
Întreaga reţea de canalizare şi apă este înlocuită în Bihor printr-un proiect european în valoare totală de 80 de milioane de euro. Jumătate din aceşti bani vor fi investiţi doar în municipiul Oradea.