Schimbările climatice vor aduce și mai multe inundații catastrofale. Ce țări vor fi cel mai afectate

Data publicării:
Bangladesh's Sylhet Inundated by Flash Floods 2024
Peste jumătate de milion de persoane au rămas izolate după ce întinderi vaste de teren au fost inundate în districtul Sylhet din nord-estul Bangladesh-ului de viituri provocate de ploi torenţiale. Sursa foto: Profimedia Images

Emiratele Arabe Unite și Oman au înregistrat cele mai abundente precipitații, de când au început înregistrările meteorologice în aceste zone, în 2024. Deluviile din Kenya au provocat pierderea a numeroase vieți. Și în Brazilia, inundațiile au afectat o suprafață echivalentă ca mărime cu cea a Regatului Unit și au strămutat peste jumătate de milion de oameni. Creșterea temperaturilor globale, cauzată de arderea combustibililor fosili, face ca precipitațiile să fie frecvente și mai severe în majoritatea părților lumii.

Gazele cu efect de seră eliberate în atmosferă acționează ca o pătură pe pământ, captând căldura și provocând creșterea temperaturii. Acest lucru duce la o evaporare mai rapidă a apei pe uscat și pe mare, ceea ce înseamnă că atunci când plouă, există mai multă apă de eliberat. Și atunci când o cantitate uriașă de ploaie este aruncată pe pământ într-un interval scurt de timp, acest lucru poate duce la inundații, notează DW.

Capacitatea aerului de a reține umiditatea crește cu 7% cu fiecare creștere de 1 grad Celsius. Din epoca preindustrială, temperatura globală a aerului a crescut cu aproximativ 1,3 grade Celsius.

Creșterea temperaturii face, de asemenea, să cadă mai multe precipitații sub formă de ploaie în loc de zăpadă, ceea ce poate face regiunile de mare altitudine vulnerabile la inundații și alunecări de teren. Un studiu din 2022 publicat în jurnalul de știință Nature a constatat că în părțile înzăpezite, la înălțime înaltă ale emisferei nordice, precipitațiile extreme au crescut cu o medie de 15% la 1 grad Celsius de încălzire.

Cum afectează schimbările climatice precipitațiile

Schimbările climatice influențează frecvența ploilor puternice în timpul furtunilor și a izbucnirilor bruște prin influența lor asupra modelelor atmosferice și meteorologice complexe.

La nivel global, la o creștere a temperaturii de 1,5 C, pe care lumea este din ce în ce mai aproape de a o atinge, precipitațiile abundente care ar fi avut loc o dată la 10 ani vor avea loc de 1,5 ori la fiecare deceniu și vor fi cu peste 10% mai puternice, potrivit ONU.

Anul trecut, vremea în Europa a fost cu aproximativ 7% mai ploioasă decât în mod normal, cea mai mare parte a continentului întâmpinând condiții mai umede decât media. Precipitațiile record au declanșat inundații în Italia, Norvegia, Suedia și Slovenia.

Potrivit unei estimări, în medie, 1 din 4 extreme record de precipitații din ultimul deceniu pot fi atribuite schimbărilor climatice.

Deși nu sunt încă disponibile studii pentru recentele inundații din Germania, ploile abundente devin din ce în ce mai frecvente. Anul trecut, precipitațiile medii au fost cu 20% mai mari decât media pentru perioada 1991-2020.

Iar inundațiile care au devastat părțile de vest ale Germaniei, precum și Belgia și Țările de Jos, în 2021, au fost direct legate de schimbările climatice.

Potrivit oamenilor de știință de la World Weather Attribution, o instituție academică cu sediul în Marea Britanie, aceasta a făcut ca ploile să fie cu 3% și 19% mai puternice și de 1,2 până la nouă ori mai probabile.

Mai recent, se crede că inundațiile de primăvară din Brazilia din acest an au avut o probabilitate de două ori mai mare și au fost cu până la 9% mai abundente din cauza arderii combustibililor fosili.

Câți oameni sunt afectați de inundații în prezent

Inundațiile, printre cele mai răspândite dezastre naturale, sunt adesea devastatoare. Din anul 2000 se estimează că proporția persoanelor expuse la inundații a crescut cu 24%.

Astăzi, 1,8 miliarde de oameni - puțin sub un sfert din populația globală - sunt expuși direct la inundații de unul la 100 de ani, un termen folosit pentru a descrie o inundație atât de gravă încât probabil va fi egalată sau depășită în medie o singură dată la un secol.

În Europa, Germania are cel mai mare număr de persoane expuse riscului de inundații, urmată de Franța și Țările de Jos. În 2023, o treime din rețeaua fluvială a continentului a înregistrat debite depășind pragurile de inundații „înalte” și cu 16% depășind nivelurile „severe”. Nivelurile din decembrie au fost cele mai ridicate înregistrate, cu debite „excepțional” de mari într-un sfert din râurile continentului.

În timp ce inundațiile reprezintă o amenințare globală, anumite regiuni sunt mult mai afectate decât altele.

Se estimează că 89% dintre persoanele expuse riscului mare de inundații trăiesc în țări cu venituri mici și medii. Majoritatea locuiesc în Asia de Sud și de Est, cu 395 de milioane de oameni expuși în China și 390 milioane în India.

Potrivit unui studiu, numărul persoanelor care trăiesc în zone cu risc foarte mare de inundații a crescut cu 122% din 1985. Se crede că această tendință este determinată de urbanizarea rapidă, în special în țările cu venituri medii și mici, cu orașe adesea situate. pe lângă căi navigabile.

Știința ne spune că riscul de inundații extreme va continua să crească dacă lumea nu reușește să limiteze încălzirea globală.

Potrivit IPCC, dacă planeta se încălzește la 4 grade Celsius, ploile abundente care obișnuiau să lovească o dată pe deceniu ar putea lovi de aproape trei ori mai des și ar putea elibera cu 30% mai multă apă.

Potrivit calculelor Centrului Comun de Cercetare, serviciul de știință și cunoaștere al Comisiei Europene, numai în Europa, dacă nu se iau măsuri de adaptare și temperaturile cresc la 3 grade Celsius, până în 2100, inundațiile ar putea produce pagube de 48 de miliarde de euro pe an și tripla numărul de europeni expuși la inundații.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Modelul Dacia nemai văzut până acum: Mașina pe care orice român și-ar dori-o
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
Glastonbury
Biletele pentru unul dintre marile festivaluri europene s-au vândut în doar 35 de minute. Încă nu se știe...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului