Templele vechi din secolul al II-lea atrag specialiştii străini pe teritoriul României. Șapte studenţi americani, un cercetător din Marea Britanie şi șase studenţi ai Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au venit special în Alba- Iulia ca să dezgroape rămăşiţele unui templu al zeului Mithas, descoperit în urmă cu cinci ani lângă Cetatea Carolina.
Cercetarea este importantă deoarece templul ar putea dezvălui informații despre viața religioasă de la Apulum, din Dacia, și chiar din Imperiul Roman.
Tinerii arheologi fac săpături pe terenul privat din apropierea Cetăţii Alba Iulia. Ei speră să descorepe obiecte care să le ofere cât mai multe informaţii despre Mithraeum, un templu dedicat zeului Mithras, ce datează din prima jumatate a secolului al II-lea. Primele dovezi despre existenţa lui pe pământul românesc au apărut din greşeală în 2008, când un tânăr s-a apucat să sape o fundaţie pentru un hotel.
„Cultul zeului Mithras este un cult mai special, un cult de mistere în care doar anumiți inițiați aveau acces, doar bărbați”, spune Mariana Egri, arheolog la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Așa că săpăturile au atras atenţia şi viitorilor arheologi din străinătate. Șapte studenţi americani, șase români şi un cercetător din Marea Britanie s-au adunat în Alba Iulia special pentru a căuta rămăşiţele templului.
„Acest proiect presupune a lucra într-un sit foarte important care este crucial și care ajută la cunoașterea religiei în imperiul roman”, precizează Matthew McCarthy, arheolog la Universitatea Princeton, SUA.
Iar munca lor nu a fost în zadar: au găsit deja trei altare vechi.
Proiectul este finanțat integral de universitatea americană Princeton, iar pentru cercetările din acest an s-au alocat 15.000 de dolari.