Platforma de cercetare de la Măgurele caută specialişti în fizică care să lucreze la proiectul celui mai puternic laser din lume, European Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP). Se construieşte acum, în cadrul unuia dintre cele mai impresionante proiecte europene şi va fi funcţional în 2018. În total, sunt peste 200 de posturi disponibile: cercetători ştiinţifici, asistenţi de cercetare, tehnicieni sau ingineri.
Reprezentanţii Institutului de Fizică se plâng însă de oferta slabă, motiv pentru care acum fac interviuri pe internet şi cu candidaţi din Japonia, Statele Unite sau Germania. Este rezultatul unei fugi a creierelor, consideră Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului Horia Hulubei de la Măgurele. „Încă există o fugă a creierelor extrem de pronunţată. Toţi cei care şI-au ales carieră ştiinţifică sau de înaltă tehnologie se duc în locurile unde există centre bine dezvoltate. Un exemplu este CERN-ul, la Geneva”, spune Nicolae Victor Zamfir.
România va putea concura cu centre ştiinţifice consacrate, iar angajări se vor face continuu în următorii patru-cinci ani. Dar din ce în ce mai puţini tineri români studiază aceste domenii. O soluţie care să contracareze acest fenomen vine tot de la Nicolae Victor Zamfir: „Trebuie să ne adresăm celor care sunt acum pe băncile şcolii, să îi atragem în direcţia asta de cercetare.”
Până acum au fost angajaţi 17 cercetători. Printre ei este şi Andreea Opriş, tânără care a făcut studiile la Timişoara şi care apoi a lucrat în cercetare la Bucureşti. Sătulă de venituri mici, era la un pas să plece în străinătate. „Îmi căutam postdoctorate în afară pentru o şansă mai bună şI pentru infrastructură de care să beneficiez. În momentul în care am auzit de ELI-NP am zis că e clar, asta este şansa mea. Şi am avut încredere că şI România poate să ajungă la un nivel de cercetare ridicat”, spune ea.
Cercetătorul Daniel Ursescu e acum coordonator al activităţilor de la Măgurele, dar după ce a lucrat ani buni în Germania, dezamăgit că nu putea să se întreţină în ţară. „Din păcate, prin anii 2000 finanţarea nu îţi permitea să supravieţuieşti. Aveam undeva la 800.000 de lei pe lună, adică echivalentul a 80 de lei în bani noi, şi a trebuit să mă gândesc să plec”, povesteşte Daniel Ursescu.
Acum, la Măgurele se construieşte un complex uriaş de clădiri şi laboratoare, pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi. Până în 2018, aici va fi construit cel mai mare laser din lume, de o putere impresionantă. 20 de PW, adică 100.000 de miliarde de becuri de 100 de waţi.
La Măgurele, cercetătorii vor face experimente aplicabile în medicină - de pildă, la diagnosticarea şi tratarea cancerului sau a bolilor cardiace. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 350 de milioane de euro, din care 83% sunt bani europeni, iar restul - finanţare de la Guvern.