România are prea mulţi urşi, iar asta e devenit o problemă care își poate găsi rezolvare peste graniţele ţării. Concret, ambasadorii români au fost rugaţi să se intereseze dacă ţările în care îşi desfăşoară activitatea au rezervaţii care pot primi urşi din România.
„Am avut o discuţie chiar la 1 septembrie, când a fost ziua diplomației, unde au fost prezenţi marea majoritate a ambasadorilor noștri în străinătate, i-am rugat mai ales acolo în țările în care au rezervaţii, în care şi ursul ar putea să trăiască, am rugat ca să ne ajute, în sensul că noi împreună cu dumnealor să facem hârtii către către ministerele de resort din statele respective, astfel încât o parte din urşii pe care îi avem - și bineînțeles că o să fie vorba de urșii care au vârstă fragedă - să îi putem trimite în aceste rezervaţii”, a declarat Grațiela Gavrilescu.
„În UE se spune că sunt în total vreo 900 de urși, iar noi avem peste 7.000 sau 10.000, nici nu știm exact, și dorim ca acești urși, protejând specia, să fie luați de anumite rezervații, acolo unde există posibilitatea”, a mai spus ministrul.
Intenția ministrului mediului de a autoriza împușcarea unor „carnivore mari” a dat naștere și la proteste din partea activiștilor de mediu. Cu toate acestea, ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, în august, că nu va renunța la semnarea ordinului de ministru privind cota de intervenție pentru carnivorele mari „indiferent de câte mitiguri or să mai fie”.