Terorizaţi de urşi, edilii din Braşov, Covasna şi Harghita s-au urcat în tren şi au venit la Bucureşti. Au protestat în stradă pentru a cere liber la vânat. Oamenii spun că animalele sălbatice se plimbă nestingherite pe străzi şi atacă oameni.
Peste 200 de oameni, printre ei şi primari din Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş s-au adunat în faţa Ministerului Mediului. Au adus cu ei pancarte şi imagini cu animale ucise de urşi.
Autorităţile locale se plâng că, de când s-a interzis vânatul la carnivorele mari, urşii s-au înmulţit necontrolat, iar pagubele pe care le provoacă sunt tot mai însemnate.
Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: „Trebuie diferenţiate acele exemplare care sunt în munţi de acelea care se plimbă pe stradă, fugăresc oamenii. Cerinţa noastră este o regândire rapidă a strategiei, recoltarea celor 10-12 exemplare care au devenit periculoase”.
Koter Sandor din satul covăsnean Bicfalău a dat nas în nas cu ursul săptămâna trecută, în timp ce stătea cu turma la păscut.
Koter Sandor, localnicul atacat: „Am auzit un zgomot şi a sărit pe mine, că e un deal acolo. A sărit şi capra era lângă mine şi a prins capra, iar piciorul l-a pus pe mâna mea, uite... Lângă mine a omorât capra, iar eu am sărit, că era un gard şi am sărit peste gard”.
Şi pe uliţele comunei Ozun, oamenii merg cu teamă că se vor întâlni cu ursul.
Francisc Varga, localnic din Bicfalău: „Acum vreo zece zile, mergeam către Măgheruş şi, chiar în drum, m-am întâlnit cu el. A stat în mijlocul drumului şi până nu s-a dus de acolo, nu am putut să mă mişc”.
Din 2016 şi până astăzi, şase oameni din Covasna au fost atacaţi de urs. Oficial 200 de persoane au cerut despăgubiri după ce fiarele le-au ucis animalele şi le-au distrus recoltele.
Ráduly István, primarul comunei Ozun: „Trebuie să scoată legi mai aspre, legi care să îl ajute pe cetăţean”.
În pădurile din Covasna ar trebui să fie cel mult 750 de urşi, însă specialiştii estimează că numărul lor a depăşit 1.300.