V-aţi întrebat vreodată cum arată o pădure din care să nu se fi tăiat niciun copac? În timp ce în Europa aproape au dispărut, două treimi dintre cele din Carpaţii Romaniei sunt pădurile virgine. Avem imagini de vis în Munţii Ţaga din Braşov, iar la Şinca am descoperit cel mai înalt brad măsurat vreodată în România.
Claudiu Loghin, reporter Digi24: „Am urcat pe versantul nordic al Munţilor Ţaga, la o altitudine între 790 şi 1400 de metri. Am luat la pas pădurea virgină de la Şinca. De la drumul mare care leagă Braşovul de Sibiu, ne-am abătut 20 de kilometri. Să vă arătăm de ce. Pădurea virgină de la Şinca are o suprafaţă de 338 de hectare. Omul ajunge aici doar pentru măsurători silvice şi... fotografii. Până şi arborii căzuţi sunt lăsaţi în pădure”.
Doar natura lucrează printre brazii şi fagii din pădure. Oricine poate admira înălţimea coniferelor seculare sau luminişurile în care seminţele de arbori prind rădăcini. Cine vrea să se plimbe prin pădurea fermecată are nevoie neapărat de ghid: nu a fost atinsă nici măcar ca să fie croite trasee turistice.
„Putem arăta cam cum ar arăta pădurea, în toate zonele din partea asta de ţară, cam cum ar fi arătat dacă nu ar fi intervenit omul”, spune Sorin Urdea, director Ocolul Silvic „Pădurile Şincii”.
„Este unul din puţinele locuri, la nivelul Europei, pentru acest gen de păduri, în care mai putem învăţa lecţia pe care natura ne-o predă”, confirmă Radu Melu, inginer WWF România.
Pădurea de la Şinca ar putea să fie oricând pe placul lui Moş Crăciun: acolo creşte cel mai înalt brad măsurat din ţară, mai înalt decât farul de la Constanţa.
Claudiu Loghin, reporter Digi24: „Acesta este cel mai înalt brad măsurat în România. Măsurătoarea a fost făcută în 2013, de specialişti în silvicultură, cu ajutorul unor dispozitive laser. În acest fel s-a aflat faptul că, la acest brad, coroana se ridica la peste 62 de metri înălţime”.
Nicolae Ghircoiaş, inginer la Ocolul Silvic „Pădurile Şincii”, spune că există arbori de 450 de ani şi chiar peste, care au ajuns la înălţimi foarte mari - peste 60 de metri bradul şi 55 de metri fagul.
Pădurea virgină de la Şinca este nominalizată pentru includerea în patrimoniul natural protejat de UNESCO.