Pericol de inundaţii în judeţul Neamţ. Mai multe familii din comunele Borca, Poiana Teiului și Farcașa au fost evacuate de teamă că locuinţele lor vor fi acoperite de ape. Pompierii spun că apele râului Dorna, pline de sloiuri de gheaţă formate în urma detonării unui zăpor, și-ar putea devia cursul în zona localităţilor. Mai multe tentative de distrugere a podului de gheață format pe râul Dorna au avut loc zilele trecute, relatează Digi24.
Pirotehniștii pregătesc încărcătura cu care urmează să detoneze blocul de gheață format aici pe râul Dorna. Este vorba de 24 de kg de dinamită care va fi montată în șase puncte în blocul de gheață.
Detonarea nu a avut rezultatul așteptat. Sloiurile abia s-au mișcat. Asta înseamna ca funcționează în continuare ca un baraj care deviază râul spre casele localnicilor din Vatra Dornei. 16 locuințe sunt deja inundate.
Pirotehniştii de la Situaţii de Urgenţă vor încerca să dinamiteze gheţurile şi zilele următoare.
Sloiurile de gheaţă au blocat şi cursul râului Mureş, iar apa ieşită din matcă a inundat 9 curţi.
„A venit, în 10 minute am fost în apă aici până la șosea. Abia am scos cu pompierii animalele și le-am dus pe la vecini. Încă un kilometru în jos e înfundat complet Mureşul”, spune un bărbat.
Oamenii au rămas fără lemne de foc şi fân pentru animale.
Zeci de animale au fost salvate de pompieri din calea apelor. Militarii încearcă acum să distrugă sloiurile de gheaţă formate de Mureş.
Apele revărsate au dat de lucru pompierilor şi în Maramureş, unde au avut o operaţiune mai puţin obişnuită. 400 de oi au fost salvate de pompieri cu bărcile pneumatice. Râul Someş a ieşit din matcă şi animalele rămăseseră pe o porţiune mai înalt de pământ, înconjurată de apele care creşteau.