De ani de zile, pârâul Dâmbu este cunoscut în Ploieşti drept groapa de gunoi de la marginea oraşului.
Pentru că se află în imediata apropiere a caselor, dar şi lângă o zonă industrială, pârâul este plin de deşeuri menajere, resturi de electrocasnice şi chiar resturi de construcţii.
"Cu căruţele cară! Cu căruţele, vin pe pod şi le aruncă în Dâmbu!" spune un localnic.
De o lună şi jumătate, poliţiştii locali au început să facă razii ca să-i prindă pe cei care aruncă gunoaie în albia râului.
"Au fost persoane surprinse, efectiv, aruncând gunoi. Un bărbat a fost sancţionat cu 5.000 de lei, o altă persoană cu 500 de lei, depinde d egravitate şi de câte ori au dus, cantitatea, ce fel de gunoi," precizează Carmen Gheorghe, directorul general al Poliţiei Locale Ploieşti.
Primăria a început campania de ecologizare de primăvară şi a mobilizat oameni care să cureţe albia pârâului. Însă gunoaiele contiună să apară.
"Am reuşit de am curăţat jumătate din albia Dâmbului şi urmează, de săptămâna aceasta, să începem în partea cealaltă, aproape de Gara de Nord, unde sunt, după părerea mea, câteva tone de gunoaie," explică Cristian Ganea, viceprimarul municipiului Ploieşti.
Anul trecut, poliţiştii au dat în jur de 30 de amenzi în valoare de aproape 7.500 de lei. Pârâul Dâmbu traversează întreg municipiul Ploieşti, din zona de nord a oraşului, învecinată cu localitatea Păuleşti, până în partea de sud-est unde se intersectează cu Drumul Naţional 1A. Oraşul Ploieşti s-a dezvoltat în jurul pârâului care reprezenta atât o sursă continuă de apă potabilă, cât şi "motorul" care învârtea morile pentru măcinarea grâului.