Master-planul UE pentru albine: Cum vor fi salvate de la dispariție cu ajutorul „buzz lines”

Data publicării:
albină zboară înspre o floare
În prezent, una din zece specii de albine și fluturi și una din trei specii de sirfide („muște de flori”) sunt amenințate cu dispariția. Foto: Profimedia Images

„Buzz lines”, aceste coridoare pentru albine și alțe insecte polenizatoare pe unde ar putea să se deplaseze prin Europa în căutare de hrană și adăpost, reprezintă una dintre măsurile propuse săptămâna trecută de organul executiv al UE pentru combaterea declinului speciilor de insecte vitale pentru polenizarea plantelor, informează Reuters.

În prezent, una din zece specii de albine și fluturi și una din trei specii de sirfide („muște de flori”) sunt amenințate cu dispariția.

Planul pe șapte ani prezentat de UE va spori și eforturile de monitorizare a insectelor în cele 27 de state membre cu scopul de a opri declinul polenizatorilor cruciali pentru majoritatea plantelor cultivate și a florilor sălbatice.

Schimbarea felului în care sunt exploatate pământurile, agricultura intensivă cu pesticide, poluarea, speciile invazive, patogenii și schimbările climatice se numără printre pericolele cu care insectele polenizatoare se confruntă.

Parlamentul European și Consiliul European trebuie să aprobe planul pentru ca acesta să intre în vigoare. Membrii UE vor trebui apoi să identifice măsurile prin care pot să inverseze declinul polenizatorilor până în 2030, care va fi o cerință legală ce va intra sub umbrela actului legislativ UE privind refacerea naturii.

albină-floare
Comisia Europeană a recomandat reducerea utilizării pesticidelor și îmbunătățirea habitatelor polenizatorilor din zonele agricole și urbane. Foto: Profimedia Images

Reducerea utilizării pesticidelor și îmbunătățirea habitatelor polenizatorilor din zonele agricole și urbane au fost, de asemenea, recomandate de Comisie, care va monitoriza autorizațiile de urgență acordate pentru pesticidele dăunătoare și va interzice folosirea lor în situațiile în care aceasta nu a fost autorizată.

Franța, de exemplu, a renunțat la planurile de a le permite cultivatorilor de sfeclă de zahăr să folosească un pesticid care a fost interzis pentru că prezenta un risc pentru albine după ce o instanță a UE a respins o astfel de dispensă.

UE a restricționat deja folosirea a trei pesticide neonicotinoide care reprezintă o amenințare pentru albine, însă măsura a fost evaluată ca fiind insuficientă pentru inversarea declinului populației de insecte polenizatoare.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Comoara descoperită de muncitor. Foto: X
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...