Aproape o treime dintre speciile de pești de apă dulce ar putea dispărea, se arată într-un raport al mai multor organizații care avertizează cu privire la un "declin catastrofal".
Potrivit raportului, 80 de specii au dispărut deja, 16 doar în ultimul an, scrie BBC.
Totodată, populaţiile de peşti migratori au scăzut cu trei sferturi în ultimii 50 de ani. În aceeaşi perioadă, populaţiile de specii mai mari au scăzut cu 94%.
Șaisprezece organizații de protecție a mediului și conservare a speciilor au participat la întocmirea acestui raport care arată că în apele Regatului Unit, sturionul şi burbotul au dispărut, în timp ce anghila europeană este de asemenea în pericol de dispariție.
Potrivit WWF, situația este consecință a situației precare în care sunt râurile, din cauza poluării, a barajelor şi a deversării apelor uzate.
Dave Tickner, reprezentant al WWF, atrage atenția că acest raport arată că habitatele de apă dulce sunt în declin catastrofal în întreaga lume: "Natura este în cădere liberă, iar Marea Britanie nu face excepţie: speciile se luptă să supravieţuiască în apele noastre poluate. Guvernul trebuie să cureţe râurile şi să restabilească sănătatea habitatelor de apă dulce".
Carmen Revenga, de la The Nature Conservancy, a subliniat că datorită peştilor de apă dulce, milioane de oameni pot să-și procure hrana şi să obțină venituri.
"Acum este mai urgent decât oricând să găsim voinţa politică colectivă şi o colaborare eficientă cu sectorul privat, guverne, ONG-uri şi comunităţi, pentru a implementa soluţii care să protejeze speciile de apă dulce", a spus ea.
Editor : Georgiana Marina