Multe proiecte, făcute fără studii de specialitate, ajung să conducă la adevărate probleme. Dealul Bucium, de lângă autostrada Sibiu-Orăştie, care este afectat de alunecări grave de teren, va rămâne şi fără pădure. Autorităţile locale au aprobat tăierea fagilor seculari de pe versantul opus autostrăzii. Oamenii din sat se tem că pământul le va acoperi casele în câţiva ani.
Mai mulţi săteni din Aciliu au mers la primărie să ceară explicaţii, după ce au aflat că pădurea va fi tăiată.
„Nu are nicio justificare şi vrem să opriţi această tăiere”, spune un localnic.
Licitaţia pentru exploatarea lemnului din pădurea Bucium a fost deja încheiată.
„Nu pot să spun acum dacă vom înceta lucrările. Atâta vreme cât este un contract, ştiţi foarte bine că nu poate fi întrerupt unilateral, oricând vrem noi”, spune Horaţiu Răcuciu, primarul oraşului Sălişte.
Reprezentanţii Ocolului Silvic recunosc că toată pădurea va fi tăiată în următorii şapte ani.
„Arboretul matur va fi îndepărtat de pe suprafaţa respectivă, lăsând loc arborilor, plantelor tinere, care vor constitui ceea ce urmează, pădurea de viitor pe suprafaţa respectivă”, spune Tiberiu Brad, şef Ocolul Silvic Sălişte.
Firma care a câştigat licitaţia a început deja exploatarea lemnului.
„Îmi este teamă că, spre exemplu, pe dealul ăsta nu va mai fi niciun copac. Fuge terenul, în primul rând, peste sat. Că şi-aşa e cum e acolo terenul, e instabil”, spune un localnic.
Drumul din sat şi mai multe case sunt deja afectate de alunecările de teren care au creat mari probleme şi autostrăzii.
Alunecările de pe dealul Bucium au fost analizate şi de experţi străini.
Aceasta, în condițiile în care un experiment realizat jurnaliștii sibieni arată că ritmul de curgere a valurilor de pământ spre carosabil în zona dealului Bucium de pe autostrada Sibiu Orăștie, lotul 3, este de 30 de centimetri la două săptămâni, adică un metru la o lună și jumătate.