Păsările din Deltă încep să revină din ţările calde. O colonie de pelicani s-a instalat deja pe insula unde îşi face, an de an, cuiburi. Şi, pentru că păsările simbol ale rezervaţiei sunt slăbite după drumul lung străbătut, oamenii le duc stuf, ca să le ajute să se instaleze.
Pelicanii creţi sunt printre primii care se întorc din ţările calde. O colonie de aproape o sută de păsări tocmai a ajuns pe lacul Sinoe şi primeşte ajutor ca să se instaleze. Angajaţii Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării le duc pelicanilor stuf.
Bărcile pline cu stuf trebuie să parcurgă un drum de peste 2 kilometri până la Insula Ceaplace, acolo unde este colonia de pelicani creţi.
Benone Maftei, inspector ARBDD: „Am intervenit, pentru că apele din lacul Sinoe sunt în creştere şi suprafaţa de cuibărit a insulei se micşorează, aşă că intervenim cu stuf să se mărească suprafaţa de cuibărit.”
Insula ocupată de pelicani are doar 6.000 de mp, însă zona de protecție este suficientă pentru păsări, nu mai puțin de 117 ha.
Emil Mahu, şef birou Monitoring ARBDD: „Zona este balizată, deci pescarii şi turiştii nu au voie să se apropie la o distanţă mai mică de 400, 500 de metri, pentru protecţia şi liniştea acestor specii, mai ales pentru perioada cuibăritului şi hrănirii puilor.”