Organizaţia World Wild Fund monitorizează de doi ani urşii din Maramureş. Pentru urmărirea animalelor, ecologiștii au folosit camere de filmare camuflate în păduri.
„Este un proiect care a încercat să identifice concentraţiile de urs din zona Maramureşului în stânga şi dreapta Tisei, şi punctele de trecere între aceste zone de concentrare”, spune Costel Bucur, director pentru păduri şi arii protejate al WWF Romania.
„Ursul este o specie cheie. Reglează sau controlează populaţiile de ierbivore. Dacă, cu timpul, numărul urşilor va scădea sau dispărea, atunci efectele vor fi nefaste asupra ecosistemelor de pădure”, spune Cristian Papp, coordonator regional al ariilor protejate.
Cel mai mare pericol pentru ursul carpatin îl reprezintă omul şi dezvoltarea urbană. Şoselele, defrişarea pădurii şi construcţiile ridicate pe traseul lui sunt trei cauze care pot duce la dispariţia sa ca specie din aceste zone.
Specialiştii au făcut o hartă cu principalele zone în care trăiesc urşii şi propun ca acestea să fie legate prin culoare ecologice, pentru ca animalele să poată circula în voie şi să se înmulţească.
„Este foarte important să păstrăm ursul în habitatul lui să nu vină în oraşele noastre, să lăsăm acele zone de conexiune să aibă unde să treacă de la o zonă de siguranţă în cealaltă”, spune Edit Pop, manager de proiecte în cadrul WWF România.
Un pui de urs brun adulmecă fricos într-o pădure din munţii Maramureşului. Este o secvenţă suprinsă de o cameră termică, amplasată de specialiştii World Wild Fund în 2012. Ei vor să identifice culoarele de trecere ale acestor mamifere, pentru ca imaginile de acest gen să nu devină doar o amintire.
„Aici are senzorul de mişcare care are o rază de acţiune de 10-12 metri şi desupra senzorul infra roşu care pe timp de noapte declanşază”,spune Emil Pop, consultant în cadrul centrului de ecologie şi turism Maramureş.
Specialiştii în conservarea mediului vor propune Ministerului Mediului şi Ministerului Dezvoltării introducerea normelor de aplicare pentru lege. Acum, în zona Maramureşului, trăiesc între 200 şi 250 de urşi carpatini. Alte aproape 200 de exemplare trăiesc dincolo de graniţă, în Ucraina.