Omenirea aruncă la gunoi 2.100 de haine pe secundă. Industria modei a devenit unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei

Data publicării:
Deșeuri textile și haine abandonate pe o plajă lângă Accra, Ghana. Context: poluarea cauzată de industria modei Articol susținut de ING
Industria textilă este, de asemenea, responsabilă pentru 20% din poluarea apelor. Foto: Profimedia Images

Industria modei a devenit una dintre cele mai mari surse de poluare ale planetei. Cele mai noi studii și rapoarte arată că industria modei a ajuns să polueze chiar mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc. În prezent, aproape 90% din fibrele textile provenite din haine și articole de îmbrăcăminte este ori incinerat, ori trimis la groapa de gunoi. Practic, peste 2.000 de haine sunt aruncate la gunoi în fiecare secundă.

„Responsabil” pentru această poluare este așa-numitul concept de „fast fashion” - îmbrăcămintea la modă, ieftină și produsă în masă, inspirată în special din cultura celebrităților și a vedetelor media și transpusă rapid în articolele vestimentare ale marilor branduri.

Astfel, pe măsură ce consumatorii din întreaga lume cumpără tot mai multe haine, piața articolelor ieftine e într-o continuă creștere, ceea ce duce, în cele din urmă, la poluarea mediului înconjurător.

Subiectul a fost abordat în emisiunea „Planeta ești tu!”, difuzată de Digi 24.

În acest moment, conform ONU, industria modei este responsabilă de aproape 10% din totalul emisiilor de carbon - mai mult decât emisiile de carbon produse simultan de industria aeronautică și transporturile maritime.

Fast Fashion Pollution, Accra, Ghana - 25 Jul 2022
Deșeuri textile abandonate pe o plajă lângă Accra, Ghana. Foto: Profimedia Images

Practic, în prezent se produc mai multe haine ca niciodată, mai exact 80 de miliarde de articole vestimentare fabricate anual. Rezultatul: clienții magazinelor de modă cumpără tot mai mult și ajung să poarte tot mai puțin hainele cumpărate, care ajung apoi într-un timp scurt la groapa de gunoi.

20 de tone de apă sunt folosite pentru fabricarea unui kilogram de bumbac

Industria textilă este, de asemenea, responsabilă pentru 20% din poluarea apelor. Astfel, la fabricarea nylonului se emite oxid de azot, un gaz cu efect de seră de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

În plus, atât nylonul, cât și poliesterul (care se regăsește în circa 60% din articolele vestimentare) se degradează la spălare și provoacă acumularea de materiale microplastice în apă.

Pentru producerea poliesterului sunt folosiți, de pildă, 342 de milioane de barili de petrol anual.

Bumbacul folosit în industria modei folosește aproximativ 2,5% din totalul suprafețelor agricole de pe glob. Pentru fabricarea unui kilogram de bumbac sunt folosiți 20.000 de litri de apă.

26 November 2022, Bavaria, Wrzburg: "Fight fast Fashion" reads a poster at a clothing swap party organized by Greenpeace. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa Credit: dpa picture alliance/Alamy Live News
Fenomenul „fast fashion” a făcut ca industria modei să devină unul din marii poluatori ai planetei. Foto: Profimedia Images

De asemenea, procesul de vopsire a fibrelor textile este considerat a fi a doua cea mai mare sursă de poluare a apelor din lume, în condițiile în care apa rămasă în urma vopsirii este de cele mai multe ori deversată în râuri și alte surse de apă potabilă. 43 de milioane de tone de diverse chimicale sunt folosite anual în acest proces.

În cazul României, conform statisticilor, românii cumpără în prezent cu 60% mai multe haine decât la începutul anilor 2000. 

Cum poți fi la modă în mod „responsabil”

O soluție pentru reducerea poluării și de contracarare a fenomenului „fast fashion” este conceptul opus, de „modă responsabilă”.

Soluțiile ecologice sunt, în acest caz, folosirea și încurajarea purtării de haine second hand sau chiar închiriate (pentru anumite ocazii).

Piața hainelor second hand a depășit deja valoare de 100 de miliarde de dolari pe an.

De asemenea, este încurajată folosirea de haine și articole vestimentare alcătuite din materiale sustenabile care să nu producă poluare și să protejeze, astfel, mediul înconjurător. Marile branduri încep să folosească tot mai des articole din materiale reciclate sau fibre organice.

Pe lângă brandurile populare, s-a format deja o nișă specifică de mărci și designeri care s-au specializat exact în conceptul de „modă sustenabilă” și care promovează articole vestimentare din țesături organice, naturale și biodegradabile, care folosesc coloranți netoxici 

Una dintre cele mai simple soluții pentru a fi „la modă” și a fi, în același timp, „responsabil” față de mediul înconjurător ține de următorul sfat: verifică-ți dulapul înainte de a te decide să mergi la cumpărături pentru a lua ceva „nou”. Designerii vestimentari atrag atenția că în orice garderobă pot exista articole de îmbrăcăminte „atemporale” sau care pot reveni oricând la modă după câțiva ani. 

Sfatul următor: verifică magazinele de artizanat, vintage sau de articole second-hand, înainte de a merge la cumpărături „la mall”.

În cazul în care te decizi, totuși, să cumperi ceva nou, verifică materialele din care sunt alcătuite hainele și asigură-te că acestea sunt naturale și conțin cât mai puțin (spre deloc) plastic.

Acest articol este susținut de ING.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...