Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că dezvoltarea armelor inteligente este printre cele mai periculoase activităţi din cursa înarmării, după armele convenţionale şi cele nucleare.
Potrivit experţilor, sistemele inteligente de luptă vor fi disponibile în câţiva ani, nu în câteva decenii, aşa cum se credea, iar beneficiile ar putea fi puse în umbră de pericole.
Cunoscutul savant Stephen Hawking este de părere că „dezvoltarea completă a inteligenţei artificiale ar putea duce la dispariţia rasei umane.” Acesta susţine că, din momentul în care roboţii se pot controla şi dezvolta singuri, oamenii vor fi depăşiţi şi, ulterior, eliminaţi. Un scenariu prezentat în zeci de filme şi seriale, în ultimele decenii.
În sprijinul afirmaţiilor lui Stephen Hawking vin şi alţi oameni de ştiinţă dar şi afacerişti care au dezvoltat produse bazate pe inteligenţa artificială.
De exemplu, omul de afaceri Elon Musk spune că „trebuie să fim foarte atenţi în privinţa inteligenţei artificiale. Dacă ar fi să ghicesc, aceasta ar fi cea mai mare ameninţare existenţială pentru noi. Ar trebui să fie unele organisme de reglementare naţionale şi internaţionale, pentru a ne asigura că nu facem ceva extrem de nesăbuit.”
Între timp, un pas important în dezvoltarea roboţilor militari l-a făcut Rusia.
Robotul se deplasează pe şenile, la fel ca un tanc, şi este dotat cu aruncător de grenade şi cu mitraliere Kalaşnikov. Potrivit proiectanţilor, dispozitivul poate fi folosit pentru strângerea de informaţii, pentru decoperirea şi distrugerea ţintelor mobile şi fixe, pentru sprijin în luptă sau la paza unor obiective importante.
Armele robotului pot fi controlate de la distanţă şi pot distruge ţintele inamice. Aparatul poate acţiona şi noaptea, datorită senzorilor optici şi sistemului special de ghidare.