O industrie de miliarde de dolari. Câți turiști mai suportă Alpii austrieci?

Data actualizării: Data publicării:
Turismul explodează în Alpii austrieci în sezonul de schi
Turismul explodează în Alpii austrieci în sezonul de schi Foto: captura TV

În Alpi, milioane de europeni ajung la schi în punctul culminant al iernii. Munții frumoși și natura sălbatică atrag fanii sporturilor de iarnă din toate colțurile lumii. Vacanțele la schi au devenit o industrie de ordinul miliardelor de dolari pe care se bazează mulți dintre cei care locuiesc în zona de munte.  Există însă și reversul medaliei când vine vorba de acest tărâm feeric. Pe piscurile înzăpezite, stațiunile de schi își lasă uriașa amprentă de carbon. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

În plin sezon, afacerile rulează la viteză maximă. Teleschiurile funcționează ore în șir, iar oamenii stau la coadă să ajungă pe pârtii. În plus, instalațiile de zăpadă artificială sunt necesare pentru a combate efectele încălzirii globale. Și lucrurile nu se opresc aici: în valea Ötztal din Austria e în derulare un proiect pentru extinderea zonei de schi până la Pitztal, pentru a fi creată astfel cea mai mare stațiune de schi pe ghețari din Europa.

Dar crește numărul celor care critică acest proiect.

Conflictul ar trebui să se apropie de final. Landul Tirol trebuie să evalueze cât de mare va fi impactul asupra mediului.

Proiect: Unul dintre ultimii ghețari neatinși din Austria, pârtie de schi

Condițiile sunt dificile aici, sus, pe Ghețarul Pitztal, unde aerul este tot mai rarefiat. Rainer Pfluger și prietenii lui au plecat în drumeție spre o creastă montană pentru a protesta față de planurile de transformare a unuia dintre ultimii ghețari rămași neatinși din Austria într-o pârtie de schi.

„Două stațiuni de schi vor fi conectate și astfel va fi creată una nouă. Această nouă zonă va reprezenta jumătate din suprafața domeniului schiabil Zugspitz. Va fi uriașă. Puțin câte puțin, distrugem natura sălbatică”, spune Rainer Pfluger, activist de mediu.

Dar în Valea Pitztal, acest proiect se bucură de susținerea multor localnici. Vanessa Eiter e unul dintre ei. A preluat recent pensiunea părinților săi și e foarte îngrijorată de viitorul micii sale afaceri. În ultimii ani tot mai în puțini turiști s-au cazat la pensiunile și hotelurile din Vale. E singurul domeniu schiabil din Tirol unde există această tendință de descreștere.

„Avem nevoie de un impuls economic prin care să dăm tinerilor ca mine încrederea să investească în aceste afaceri. Multe dintre pensiunile noastre sunt învechite. Iar tinerii ca mine se tem să investească pentru că nu știu cum se va dezvolta industria hotelieră. Este esențial pentru noi toți ca Valea Pitztal să cunoască o creștere economică”, spune Vanessa Eiter.

O construcție uriașă, de 130 de milioane de euro

Planul este unirea liniștitei văi Pitztal și a ghețarilor săi cu cu cel învecinat, Ötztal. Va fi o construcție uriașă ale cărei costuri sunt estimate la 130 milioane de euro. Inițiatorii proiectului spun că astfel va fi creat cel mai mare domeniu schiabil glaciar din Europa.

Dar criticii avertizează asupra consecințelor grave. Și dau exemplul Sölden din Valea Ötztal, una dintre principalele destinații de schi din Austria și care atrage turiști tot timpul anului. Teleschiuri moderne duc hoarde de turiști pe munte. Sectorul turistic local e pe o tendință ascendentă. Astăzi, acest mic sat de munte a devenit o prosperă atracție turistică.

„Clienții noștri asta își doresc și e tot ce contează. Afacerea noastră este în beneficiul Austriei. Cred că acest proiect va fi extrem de important pentru generația viitoare”, spune Jakob Falkner, patronul unei firme de transport pe cablu.

Ce spun apărătorii proiectului controversat

Apărătorii megaproiectului spun că acesta va încuraja turismul, în special în Valea Pitztal. Deocamdată, pârtiile nu sunt atât de pline și teleschiurile ar avea nevoie de ceva investiții. Dar în cursul a doar câteva săptămâni peste 150.000 de oameni au semnat o petiție prin care se opun proiectului -- spre surprinderea mai multor localnici.

Familia Vanessei Eiter, spre exemplu, se bazează pe turiștii care vin la schi pentru a-și păstra afacerea. Plimbările cu trăsura pe care le oferă nu sunt suficiente pentru a le asigura un trai decent.

„Câteodată suntem cu adevărat triști și muți de uimire ca oamenii pretind că noi distrugem acest peisaj unic. Desigur, vor exista efecte asupra naturii. Dar dacă te-ai plimba prin Pitztal ai vedea și că facem multe lucruri pentru a proteja natura”, spune tânăra proprietară de pensiune.

Mulți localnici cred că reproșurile ce se fac acestui proiect sunt disproporționate.

„Rămânem în limitele domeniului schiabil. Respectăm toate cerințele legale. Landul a delimitat domeniul schiabil în 2005 și noi ne încadrăm în el. Ce altceva mai putem face?”, arată Elmar Haid, primarul din Sankt Leonhard im Pitztal.

Activiști de mediu: Destul!

De atunci, a crescut gradul de conștientizare cu privire la protecția mediului. Astăzi, mulți recunosc că turismul de masă pune o presiune majoră pe Alpii austrieci și spun că limita a fost atinsă. Asupra acestui lucru încearcă să atragă atenția activiștii precum Rainer Pfluger și prietenii lui.

„E destul. Trebuie să ne protejăm ghețarii și mediul înconjurător. Trebuie să găsim o formă de turism durabil. Așa ceva nu va mai fi posibil dacă vom distruge totul în jurul nostru!” - spune activistul de mediu.

Nu există deocamdată consens asupra a ceea ce înseamnă un turism durabil. Loc suficient și pentru alte certuri pe viitor.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gabriel Cotabiță, greu încercat de moarte! Prin ce a trecut artistul și ce ascundeau aparițiile sale...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”