Companiile de extracție au reușit să câștige chiar și câteva aplauze timide din tabăra ecologiștilor.
Acceptarea fracturarii hidraulice a dat bine pe bilanțurile Statelor Unite - argumentul financiar a fost îmbrațișat după ce America a cunoscut un adevărat boom energetic - însă pentru mulți componenta financiară pălește în fața considerentelor de siguranță și protecție a mediului.
În centrul controversei stau temerile că apa este contaminată, iar comunitățile din apropierea puțurilor de extracție sunt în pericol.
Drept răspuns, au fost puse bazele unor tehnologii inovatoare care reduc riscurile la minimum. Una dintre soluții este tratarea apei folosite în procesul de fracturare, scrie Wall Street Journal . Sisteme complexe de curațare și desalinizare aduc apa reziduală aproape de standardele apei potabile; aceasta poate fi refolosită pentru săparea de noi puțuri sau chiar utilizată la irigații, întrucât prezintă zero riscuri pentru mediu.
În Statele Unite 16% din soluția folosită în fracturare se bazează deja pe apa reciclată, iar experții se așteaptă la o dublare a ponderii în următorii 10 ani.
Alte companii au făcut eforturi uriașe să limiteze pe cât de mult posibil cantitatea de apă folosită și au început să utilizeze soluții cu o concentrație mai mare de materiale solide, în special nisip.
General Electric cercetează o modalitate de a scoate apa complet din procesul de fracturare prin înlocuirea ei cu geluri pe bază de dioxid de carbon, însă gigantul declară că va mai dura până când tehnica va putea fi adoptată pe scară largă.
Au fost implementate soluții viabile și pentru evitarea poluării aerului din apropierea puțurilor de extracție. Scurgerile de metan din instalații sunt diminuate cu echipamente precum unitățile de recuperare a vaporilor și monitoarele infraroșu. Folosind aceasta tehnologie, un producător de energie din America susține că a reușit să-și reducă emisiile cu 80% în ultimii patru ani.