New Horizons a trecut la doar 12.500 de kilometri de Pluto, cu o viteză de 14 kilometri pe secundă, şi a reuşit să surprindă cele mai detaliate imagini ale îndepărtatului corp ceresc.
Pluto este ceva mai mică decât Luna şi are nevoie de 248 de ani pentru a efectua o rotaţie completă în jurul Soarelui. O zi pe planeta pitică echivalează cu aproape 7 zile de pe Pământ.
Alan Stern, astronom: „Am descoperit că Pluto este un pic mai mare decât am anticipat. Acum avem date bune despre diametrul său şi raza sa. Raza sa este de 1.185 de kilometri, plus sau minus 10 kilometri”.
John Grunsfeld, reprezentant NASA: „Pluto s-a dovedit a fi o lume extraordinar de complexă şi de interesantă”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pluto a fost descoperită în 1930 de către un astronom din Statele Unite. Este a noua planetă, cea mai mică din Sistemul Solar, iar din cauza dimensiunilor sale reduse, unii savanţi nici nu o consideră drept o planetă adevărată.
Pluto şi-a primit numele la propunerea unei fetiţe de 11 ani din Anglia, care a asemănat-o cu un zeu roman care poate să apară şi să dispară într-o clipă.