Monstrul din Loch Ness se arată mai mult ca niciodată
Incredibil, dar adevărat: n-au fost niciodată atâtea indicii ale prezenței celebrului monstru din Loch Ness ca în cursul acestui an. În ultimii 20 de ani fusese zărit destul de rar. 2016 bate însă toate recordurile. Iar misterul ciudatei creaturi rămâne intact pentru cei pasionați de scenarii SF.
Este cel mai cunoscut șarpe al apelor. Și totuși, misterul care înconjoară de ani de zile „monstrul din Loch Ness” face să se vorbească din nou despre el. Semnalele prezenței sale deveniseră din ce în ce mai rare în ultimii 20 de ani. Unii au crezut chiar că Nessie dispăruse. Ei bine, se pare că nu. Potrivit organizației The Official Loch Ness Sightings Register, anul 2016 poate fi considerat un adevărat an-record din punct de vedere al numărului de ocazii în care a fost observat monstrul. Din 1997 nu au mai fost atâtea semnale ale prezenței „monstrului” ca anul acesta.
Organizația a înregistrat în 2016 opt observații considerate „serioase”. Ultima observație credibilă data din 1997. De atunci, nimic. În 200 de ani însă, au fost înregistrate o mie de apariții ale presupusei creaturi, uneori existând și fotografii.
Cum se explică această „explozie” de observări în 2016? Simplu: niciodată nu au fost atâtea camere de supraveghere video în jurul lacului, iar internauții sunt cu ochii pe ele. Pe de altă parte, niciodată nu au fost atâția turiști care să aibă smartphone, subliniază Gary Campbell, președintele asociației care înregistrează toate aceste indicii.
Anunțul privind o posibilă dispariție a monstrului, făcut la începutul anului 2016, a relansat interesul publicului pentru observarea lacului, mai explică Campbell.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Mai multe mărturii au fost considerate cu adevărat credibile, mai ales când versiunile diferiților martori se leagă. Din cele opt observații considerate serioase în 2016 (înregistrate între 24 martie și 21 august), cea mai tulburătoare este ultima.
Ian Campbell, un locuitori din regiune, se plimba pe malul lacului împreună cu fiul și un prieten în momentul în care a văzut două forme care se deplasau la suprafața apei. Aflat cam la 400 de metri de lac, grupul s-a oprit pentru a urmări timp de 30 de secunde ceea ce părea să fie două animale marine, care aveau înotătoare de o parte și de alta cu ajutorul cărora înaintau. Lungimea corpului celor două creaturi a fost estimată la circa 10 metri. Ian Campbell a explicat presei locale că face în mod frecvent plimbări în jurul lacului și niciodată nu observase un asemenea fenomen. El este convins că a văzut și a fotografiat două creaturi marine de talie mare.
Fără să știe de această mărturie, un alt observator a raportat, în aceeași zi, un fenomen similar: două forme care înotau alături una de cealaltă.
Cu câteva luni mai înainte, la 21 mai, o turistă din Londra spunea că în timpul unei croaziere pe lac a văzut un cap asemănător cu cel al unui șarpe ieșind din apă câteva secunde. A făcut chiar și o fotografie, dar a ieșit cam întunecată și în plan îndepărtat.
Cu alte câteva săptămâni mai înainte, o altă turistă, din Texas, a observat o umbră de talie mare în spatele bărcii sale. Și ea a făcut o fotografie, dar nici această imagine nu permite definirea naturii acestei umbre.
Intervine și Google
În aprilie 2015, Google și-a folosit camerele dedicate de obicei serviciului Street View pentru a încerca să filmeze timp de o săptămână la Loch Ness. Compania americană și-a scos la bătaie mijloacele pentru a încerca să-l găsească pe Nessie, monstrul care ar trăi în aceste ape din nord-vestul Scoției și al cărui mister niciodată nu a fost elucidat, în ciuda eforturilor pe care le-au făcut generații întregi.
Ajutat de cercetători și de localnici, Google a amplasat mai multe camere pentru a capta imagini de deasupra, dar și din apă, în speranța că va da de urma lui Nessie.
Google n-a găsit nimic. În schimb, internauții pot admira de-acum frumusețea lacului Loch Ness grație unor imagini inedite.
Legenda monstrului Loch Ness a luat naștere după publicarea unei (false) fotografii, în 1934, de către The Daily Mail. Au circulat apoi cele mai fanteziste zvonuri în legătură cu acest monstru.
Steve Feltham, un scoțian de 52 de ani, pasionat de această legendă, și-a dedicat jumătate de viață vânătorii de himere. După 24 de ani de observații neîncetate, bărbatul, intrat în Cartea Recordurilor ca cel care a urmărit cel mai îndelungat timp monstrul marin, a ajuns la o concluzie – cel puțin dezamăgitoare pentru amatorii de SF.
Pentru Steve Feltham explicația cea mai probabilă este existența unei specii de pește de talie mare fără solzi. Adică un somn. Peștele, care poate cântări peste 400 de kilograme și poate măsura câțiva metri, a fost introdus în Europa de Est prin numeroasele canale, fluvii și râurile care scaldă Vechiul Continent. Era în anii '30. Ar fi fost introdus și în lacul scoțian de locuitorii din regiune care trăiau din pescuit. Este și epoca în care au fost făcute primele observații din timpurile noastre, pentru că site-ul The Official Loch Ness Monster Register susține că prima observație a monstrului datează încă din 565 d. Ch.
Steve Feltham a fost primul dezamăgit de propriile concluzii. El, care și-a părăsit soția și apartamentul pentru se dedica în întregime cercetărilor sale, spera ca monstrul din Loch Ness să fie ceva mult mai incitant decât un banal somn.
(Sursa: ouest-france.fr)
- Etichete:
- mistere
- scotia
- loch ness
- monstrul din loch ness
- observatii monstrul loch ness
- ce este monstrul din loch ness
- nessie
- creaturi ciudate
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News