Medicii au pus la început diagnosticul de „encefalopatie de origine necunoscută”, cu atât mai mult cu cât nimeni nu părea imun - de la bătrâni până la copii. Chiar şi o pisică din sat ar fi fost afectată. Suspectul de serviciu a fost mai întâi alcoolul, mai exact votca, eventual contrafăcută. Dar când simptomele au devenit din ce în ce mai răspândite, privirile s-au îndreptat către minele de uraniu din apropiere, închise după căderea Uniunii Sovietice. Numai că nimeni nu găsea explicaţia.
Acum, oamenii de ştiinţă cred că au rezolvat misterul. Guvernul de la Astana a anunţat săptămâna trecută că boala somnului de care suferă localnicii este, de fapt, o formă de intoxicare cu monoxid de carbon și cu alte gaze ce au în componență carbonul. Gazele ar fi emanate de minele de uraniu închise și, ca urmare, concentraţia de oxigen din atmosferă s-a redus.
Mina de uraniu FOTO: The Astana Times
Autoritățile le-au făcut analize și i-au examinat pe toți locuitorii din cele două sate, iar rezultatele au fost trimise la Praga și Moscova, de unde au primit confirmare că principala cauză este prezența monoxidului de carbon.
Concluzia are sens, pentru că aderența monoxidului de carbon la celula de sânge uman este de 200 de ori mai puternică decât a oxigenului, ceea ce înseamnă că sunt suficiente cantități mici pentru a produce asfixia creierului, scrie sciencealert.com.
Nu toată lumea este însă convinsă de explicație. Unii specialiști spun că nu sunt simptome specifice, alții se îndoiesc că minele de uraniu ar putea emana niveluri periculoase de monoxid de carbon, în condițiile în care acest gaz se produce prin combustie.
Chiar dacă misterul nu pare total rezolvat, guvernul a decis să înceapă, preventiv, evacuarea locuitorilor din cele două sate.