Misiunea Agenţiei Spaţiale Europene reprezentă o premieră în istoria explorării spaţiului. Dacă totul se va desfăşura cum este prevăzut şi robotul va atinge cometa, specialiştii vor putea să-i studieze nucleul, dar şi să adune date care să-i ajute la descifrarea misterelor Universului.
„Zăpada de pe Pământ, toată apa de pe Pământ ar putea să provină de la comete”, spune Stephan Ulamec, directorul Misiunii Rosetta.
Robotul-laborator Philae se va separa de sonda spaţială la o altitudine de circa 20 de kilometri faţă de suprafaţa cometei, graţie unui sistem mecanic de ejectare. Philae va cădea foarte lent şi va fi atras doar de slaba atracţie gravitaţională exercitată de nucleul cometei.
Coordonatorii misiunii vor urmări pas cu pas deplasarea robotului pe suprafaţa cometei şi speră să facă faţă oricărei provocări, pentru că nu ştiu exact cu ce se pot cofrunta.
„Când am auzit pentru prima dată de misiunea Rosetta am ştiut că va fi extrem de dificilă. Dar nu a fost ceva imposibil pentru mine”, afirmă Paolo Ferri, director Agenţia Spaţială Europeană.
„Un astfel de experiment nu s-a mai realizat”, a adăugat Stephan Ulamec, directorul misiunii Rosetta.