Costel Alexe cere „toleranță zero” pentru cei care defrișează pădurile fără autorizație. Ministrul mediului spune că depune eforturi pentru modificarea legislației silvice și înăsprirea pedepselor. De asemenea, Alexe anunță că se lucrează la implementarea de noi tehnologii pentru supravegherea fondului forestier și a transporturilor ilegale.
Ministrul Mediului spune că cea mai importantă componentă în lupta cu infracțiunile silvice o reprezintă controalele care pot duce la „destructurarea rețelelor de tăieri ilegale de arbori”.
Costel Alexe, pe Facebook: „Toleranță Zero! Cine greșește, plătește!
„Plantăm, derulăm ample campanii de reîmpădurire, depunem eforturi concrete pentru modificarea legislației silvice și înăsprirea pedepselor, lucrăm la implementarea de noi tehnologii pentru supravegherea fondului forestier și a transporturilor ilegale, dar cea mai importantă componentă în lupta nostră pentru destructurarea rețelelor de tăieri ilegale de arbori rămân controalele:
- În perioada 2018 - 2020, o societate comercială din judeţul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat fără drept şi ar fi sustras arbori, din speciile molid şi brad, din fondul forestier naţional.
- 18 percheziţii în judeţele Alba, Vâlcea, Sibiu şi Gorj, la persoane bănuite că ar fi tăiat fără drept arbori din fondul forestier naţional, iar pentru acoperirea faptelor ar fi folosit avize de însoţire false.
- Prejudiciu a fost estimat la peste 570.000 de lei.
- Vor fi puse în executare 8 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie duse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.
Fără Jumătăți De Măsură! Fără Compromisuri!”, a scris ministrul Costel Alexe pe Facebook.
Ministrul Alexe: Vreau să îi văd cu cătuşe pe cei care fură din pădurile private sau publice
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, luni, în cadrul unui control efectuat la Ocolul Silvic Ghimeş Făget, că îşi doreşte ca toţi cei care fură din pădurile private sau de stat să răspundă în faţa legii.
La Ocolul Silvic Ghimeş Făget s-a constatat, în urma unui control al Gărzii Forestiere, că a fost furată o cantitate de 670 metri cubi de lemn din doborâturi, în valoare de 410.000 lei.
"Eu, ca ministru, fie că vorbim de acest ocol, fie că vorbim de orice altă suprafaţă împădurită a României, vreau să îi văd cu cătuşe pe mâini pe toţi cei care fură din pădurile private sau publice ale statului. Este de datoria noastră să păzim cât se poate de bine fondul forestier. Toţi cei care se fac vinovaţi pentru furt, pentru abuz în serviciu sau pentru neglijenţă, să plătească în faţa legii. Lupta cu cei care taie ilegal din pădurile României este în plină desfăşurare", a declarat ministrul Costel Alexe.
În urma controlului la Ocolul Silvic Ghimeş Făget, care administrează păduri de pe teritoriul judeţelor Neamţ şi Bacău, inspectorii Gărzii Forestiere au descoperit că trei firme au exploatat ilegal lemnul provenit din doborâturi.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a precizat că inspectorii Gărzii Forestiere au înaintat Parchetului trei dosare penale pe numele firmelor respective, le-au retras certificatele de atestare şi le-au amendat cu 52.000 lei.
"Vom acţiona fără jumătăţi de măsuri, fără compromisuri, şi toţi cei care se fac vinovaţi de furt, de neglijenţă, de sprijin pentru cei care au în sânge aceste infracţiuni, să plătească. M-aş bucura foarte mult să îi vedem la puşcărie. (...) Îmi doresc foarte mult ca împreună cu populaţia şi mai ales inspectorii de la Gărzile Forestiere, Poliţia Jandarmeria, judecători şi procurori să facem în aşa fel încât în România să stârpim pe toţi cei care taie pădurea ilegal, să îi pedepsim şi evident să protejăm pădurea", a mai afirmat Costel Alexe.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a mai adăugat că în România media anuală a doborâturilor este, pentru ultimii 7 ani, de 3,7 milioane metri cubi.
Editor web: Liviu Cojan