Comisia Europeană vrea o nouă legislație care să ducă la creșterea deportărilor migranților ilegali

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen
Foto: Shutterstock

Comisia Europeană urmează să propună o nouă legislaţie pentru creșterea deportărilor migranţilor ilegali, anunţă preşedinta CE Ursula von der Leyen într-o scrisoare adresată blocului comunitar.

„Comisia va prezenta o nouă propunere de legislaţie” cu „obligaţii clare de cooperare privind persoanele expulzate” şi cu voinţa de a „raţionaliza în mod eficient procesul întoarcerii”, anunţă ea în această scrisoare, răspunzând astfel cererii mai multor state membre ale Uniunii Europene (UE), scrie AFP preluată de News.ro.

„Avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru a ne consolida capacitatea de a acţiona”, scrie preşedinta Comisei în această scrisoare adresată statelor membre UE înaintea unui summit european onsacrat în parte problemei migraţiei.

Astfel Bruxelles propune facilitarea expulzării persoanelor în situaţie de ilegalitate prin stabilirea unei recunoaşteri reciproce a deciziilor luate de către fiecare stat membru al UE.

„Trebuie să construim un nivel de armonizare şi de încredere care să permită asigurarea faptului că migranţii care fac obiectul unei trimiteri înapoi într-o ţară nu pot să folosească lacune ale sistemului pentru a avita această întoarcere în altă parte”, scrie von der Leyen.

Dezvoltarea  relațiilor strategice cu țara de origine

Sub 20% dintre deciziile de expulzare ale unor migranţi ilegali sunt eficiente, subliniază von der Leyen. Ea promite o cooperare consolidată cu ţările respective, de exemplu printr-o însăprire a emiterii de vize către ţările reclacitrante.

„Alinierea politicii vizelor s-a dovedit un instrument important în gestionarea mişcărilor neregulate către UE”, relevă von der Leyen care dă ca exemplu Bangladesh sau Ghana.

Preşedinta Comisiei Europene sugerează totodată o dezvoltare a relaţiilor „strategice” cu ţările de origine şi de transfer, după exemplul Libiei şi Tunisiei.

UE a semnat cu aceste două ţări acorduri menite, între altele, să oprească plecarea unor migranţi către UE de pe teritoriile lor şi să-i repatrieze în ţările de origine.

„Repatrierea din Africa de Nord către ţările de origine s-au intensificat prin intermediul unor operaţiuni finanţate de UE şi au atins 17.000 de expulzări în 2024”, mai spune Ursula von der Leyen.

Discuții despre o revizuire a „directivei expulzărilor”

Aceste acorduri implementate în Libia sau Tunisia au permis o scădere cu aproximativ 66% a intrării lereglementate a migranţilor în UE pe ruta Meditanei centrale, a adăugat președinta Comisiei Europene.

Însă, venirile pe ruta Mediteranei de vest şi la Atlantic către Spania au crescut la sfârşitul lui septembrie cu 56% în decurs de un an, a recunoscut von der Leyen.

Ea preconizează astfel o consolidare a parteneriatului UE cu ţări precum Mauritania, pentru a opri aceste plecări.

Miniştrii de Interne ai UE au dezbătut, joia trecută la Luxemburg, pe tema unei noi însăpriri a politicii migraţiei, de la discuţii despre transferul migranţilor în ţări terţe şi până la apeluri la o revizuire a „directivei expulzărilor” din 2008.

Mai multe state membre UE au cerut o revizuire a acestei directive, care armonizează reglementările în domeniul conducerii la frontieră.

Franţa şi Germania au susţinut o opinie a Olandei şi Austriei cu privire la acest subiect, în vederea unei „facilitări” şi „accelerări” a expulzărilor.

O primă tentativă de revizuire a directivei a eşuat în anul 2008.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soldatul care a luptat 30 de ani în al Doilea Război Mondial, pentru că...
Digi FM
Culisele scandalului din Nicușor Dan și PSD. Motivul pentru care Marcel Ciolacu a intervenit în forță
Pro FM
Bebe Rexha e cu gândul la vară și pozează într-un costum de baie cu decolteu generos, cu vântul în păr. E mai...
Film Now
Cum arată „Xena” în 2024, la 56 de ani. Lucy Lawless, de nerecunoscut la două decenii de la încheierea...
Adevarul
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real să nu se vaccineze...
Newsweek
Casa de pensii, veste proastă pentru sute de mii de pensionari. Sistemul nu merge, sunt întârzieri
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, prima apariție publică după nunta cu Valeriu Gheorghiță. Actrița și-a cucerit fanii: „Ești...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Kate Winslet dezvăluie cine este actrița ei preferată cu care a lucrat: O persoană incredibil de importantă...
UTV
Salman Khan si Iulia Vantur au fost amenintati cu moartea de unul dintre cei mai periculosi interlopi din...