Institutul de Cercetare din Constanţa, cunoscut şi ca "Oieria Palas", a fost cel mai prolific dintre toate cele 52 existente în România pe vremea comunismului. Pornind de la rasa mamă, înregistrată oficial în 1965, în Constanţa s-au născut şi omologat încă patru.
2001 a fost ultimul an în care Institutul a primit bani de la bugetul de stat. De atunci, a fost nevoit să se autofinanţeze. După opt ani, însă, contractele de cercetare s-au rărit.
Acum, din vânzarea oilor şi caprelor, Institutul mai încasează doar o treime din banii necesari unui an întreg, de aceea, la iarnă este posibil ca cele peste 3.000 de animalele să nu aibă hrană suficientă.
„Toate acestea fac, practic, Institutul să ajungă într-un punct critic”, spune Nicolae Cutova, cercetător principal gradul I.
La Institutul din Constanţa lucrează 70 de oameni, dintre care 15 sunt cercetători. Deşi salariile lor sunt cuprinse între 700 şi 1.700 de lei, toţi fac de aproape doi ani muncă voluntară.
„Eu nu am mai luat salariul din luna martie 2014”, Gabriel Vicovan, director ştiinţific.
Institutul are datorii de aproximativ două milioane de lei către furnizorii de furaje şi către stat. Chiar şi aşa, angajaţii nu au renunţat. O rasă nouă de ovine urmează să fie omologată.
Radu Răducu, directorul ICDCOCP Constanţa: „Principala caracteristică a acestei rase este prolificitatea, asta însemnând că la o sută de oi mame se obţin în jur de 170-180 de miei, faţă de 105-110 miei cât se obţin de la rasa fondatoare.”
Cercetătorii lucrează şi la o premieră naţională.
„Acestea sunt primele exemplare specializate pe producţia de carne. Este prima specie de acest fel creată în România, iar cercetătorii de aici, de la Institutul Palas, lucrează deja de trei ani la această rasă”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24.
Ministerul Agriculturii a anunţat că instituţia este pregătită să preia Oieria şi să îi ofere sprijinul material de care are nevoie.
„Se preiau atât activele, cât şi pasivele, urmând ca activitatea de cercetare să continuie, în special pentru ovina de carne, care a început în urma cu 34 de ani”, a transmis ministerul într-un comunicat de presă.
Anual, institutul are nevoie de aproximativ 5 milioane de lei pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii normale.