Majoritatea oamenilor sunt îngrijoraţi de încălzirea globală. „Schimbarea climatică este la uşa noastră” (sondaj global)

Data publicării:
imagine apocaliptica mana planeta in flacari
Schimbarile climatice duc la fenomene meteo extreme, iar semnele vitale ale Planetei au ajuns deja într-un punct fără întoarcere. Sursă foto: Getty Images

Din ce în ce mai îngrijoraţi de efectele devastatoare ale schimbărilor climatice pe care le văd apropiindu-se, 80% dintre locuitorii lumii doresc angajamente mai puternice din partea guvernelor lor, arată datele unui sondaj global publicat joi.

Sondajul - realizat timp de opt luni de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Universitatea din Oxford şi institutul de sondaj GeoPoll - a adresat un număr de 15 întrebări prin apeluri telefonice aleatorii unui număr de 75.000 de persoane, în 87 de limbi şi în 77 de ţări ce reprezintă 87% din populaţia lumii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Rezultatele arată că o mare majoritate a celor chestionaţi (80%) îşi doresc ca liderii lor să lupte mai mult împotriva încălzirii globale.

Apelul în acest sens este deosebit de clar în cele mai sărace ţări (89%), dar rămâne ridicat şi în ţările G20 (76%) şi printre cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră - China (73%) şi Statele Unite ale Americii (66%).

În contextul în care ţările semnatare ale Acordului de la Paris privind clima trebuie să prezinte noi obiective de reducere a emisiilor de CO2 până la începutul anului 2025, „aceste rezultate dovedesc fără îndoială că oamenii din întreaga lume sunt în favoarea unei acţiuni îndrăzneţe în materie de climă”, a comentat Cassie Flynn, managerul PNUD pentru climă.

„Schimbarea climatică este la uşa noastră”

În 62 din cele 77 de ţări chestionate, majoritatea respondenţilor doresc o renunţare „rapidă” la combustibilii fosili, inclusiv în China (80%) sau Statele Unite (54%), dar nu şi în Rusia (16%).

Îndemn la acţiune încurajat de frică, comentează AFP. „Schimbarea climatică este la uşa noastră şi oamenii ştiu asta”, a insistat Cassie Flynn.

Astfel, 56% dintre respondenţi spun că se gândesc la încălzirea climei în mod regulat, cel puţin în fiecare săptămână, sau chiar zilnic, procentul fiind mai mare în rândul femeilor (57%) decât în rândul bărbaţilor (55%), precum şi în rândul celor peste 60 de ani (59%), care acum par să-i fi ajuns din urmă pe tineri în conştientizarea crizei climatice.

„Ceilalţi nu fac, aşa că nu fac nici eu nimic”

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (53%) spun că sunt „mai îngrijoraţi decât anul trecut” de încălzirea globală, în timp ce 15% afirmă că sunt mai puţin îngrijoraţi.

În fruntea acestei nelinişti climatice crescânde se află Fiji (cu 80% mai îngrijoraţi), Afganistan (78%), Mexic şi Turcia (77% mai preocupaţi).

În partea de jos a plutonului, se situează Arabia Saudită (cu 25% mai îngrijoraţi), Rusia (34%), Cehia (36%) şi China (39%).

În acest context, 69% dintre cei chestionaţi spun că încălzirea are deja un impact asupra „marilor decizii” lor, cum ar fi unde să locuiască - chiar dacă acest lucru nu se traduce neapărat în realitate.

Evocând contradicţiile dintre preocupări, pe de o parte, şi opţiunile electorale sau de consum, pe de altă parte, directorul PNUD, Achim Steiner, subliniază conceptul de „percepţie eronată”: „Aş face bucuros mai mult, dar ceilalţi nu fac, aşa că nu fac (nici eu) nimic”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fost portar din Liga 1, după gratii la doar 32 de ani. Revolta soției: „Legea nu este egală pentru toți”
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Firerose, dezvăluiri despre coșmarul trăit în relația cu Billy Ray Cyrus: „E un bărbat rău!” Ce reguli...
Film Now
Richard Gere face trecerea la televiziune. Va juca alături de Michael Fassbender într-un serial produs de...
Adevarul
Cum se calculează vechimea în muncă pentru pensionare
Newsweek
Cum vrea Casa de Pensii să trimită deciziile cu pensia recalculată? Ce pensionari sunt avantajați?
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Jamie Foxx rupe tăcerea cu privire la boala misterioasă care aproape i-a provocat moartea: „Prețuiesc fiecare...
UTV
Emily Burghelea a fost implicata intr-un accident grav de masina. "Nu stiam daca mai am fata. Nu simteam...