Avem zone cu potenţial turistic uriaş, cu peisaje unice, unde pădurile dispar şi odată cu ele şi puţinii vizitatori care ajung acolo. Ultimul exemplu vine din comuna Dobreşti, judeţul Bihor, unde tăierile de arbori se fac în apropierea lacului Vida, cunoscut drept Lacul cu vârtej.
20.000 de metri cubi de lemn, mai precis arbori sănătoşi, a vândut chiar săptamâna aceasta Direcţia Silvică Bihor în cadrul unei licitaţii. Trei dintre loturile de pădure sunt în zona lacului Vida, din comuna Dobreşti.
„Dacă o zonă are potenţial turistic, nu înseamnă că activitatea de exploatare forestieră, de recoltare a masei lemnoase este interzisă. Normal că ea se face cu anumite restricţii, fără... adică să nu deranjăm activităţile specifice”, spune Adrian Jurcău, directorul Direcţiei Silvice Bihor.
Cei care vor să promoveze zona spun că tăierile de pădure din zona lacului îi alungă pe turişti.
„Lacul Vida fără pădurile din împrejurimi ar fi ca ansamblul Brâncuşi fără Coloana Infinitului. Mai există în zonă 300 de peşteri, care încă nu sunt explorate defel. Dar fără păduri, n-ar mai exista niciun interes”, spune Cosmin Ambru, administratorul paginii de Facebook Visit Dobreşti.
Lacul şi cheile Videi din comuna Dobreşti reprezintă una dintre cele mai frumoase zone din sudul judeţului Bihor. Turiştii vin aici pentru apa turcoaz a lacului, dar şi pentru traseele prin nătura sălbatică.
„Mie pădurea îmi place mult, deci aerul, aerul acesta nepoluat”, spune un turist.
Reprezentanţii Ocolului Silvic Dobreşti recunosc faptul că lacul Vida are potenţial turistic. Asta, însă, nu poate opri exploatarea forestieră.
„Este promovat de primărie lacul ca zonă turistică, deşi nu are nicio facilitate turistică. Ea este chiar şi malul, până în apă, este în proprietatea statului, trecută pădure. Este un drum de acces doar pe lângă, care înconjoară lacul, ăla e un drum forestier”, spune ing. Cristian Ban, şef de producţie la Ocolul Silvic Dobreşti.
Direcţia Silvică Bihor a mai scos la vânzare arbori de lângă Peştera Topliţa, aflată la mică distanţă de lac. Tăierile de păduri în zonă nu sunt un fenomen izolat. Localnicii au surprins astfel de activităţi şi în trecut. În comună există şi un ocol silvic privat, care exploatează arborii din pădurile sătenilor.