Jumătate din orașele mari ale Chinei se scufundă. 270 de milioane de oameni sunt în pericol

Data publicării:
Bund Sunrise April 16 2018 in Shanghai China
Shanghai și zonele învecinate au limitat prelevarea apelor subterane, ceea ce a încetinit rata de subsidență a regiunii. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Pământul se scufundă sub picioarele a milioane de oameni în marile orașe ale Chinei din cauza activităților umane, punând în pericol major zonele de coastă ale țării, mai expuse riscului de inundații și din cauza creșterii nivelului mării, arată o nouă cercetare.

270 de milioane de oameni locuiesc pe terenuri care se scufundă în marile orașe ale Chinei, arată un nou studiu citat de CNN.

Aproape jumătate din zonele urbane ale Chinei, care cuprind 29% din populația țării, se scufundă cu mai mult de 3 milimetri pe an, potrivit studiului publicat joi în revista Science. Iar 67 de milioane de oameni trăiesc pe un teren care scade cu mai bine de 10 milimetri în fiecare an.

Extracția vertiginoasă a apelor subterane din China este unul dintre factorii principali de tasare, au spus cercetătorii. Orașele au pompat apă din acviferele subterane mai repede decât poate fi completată, o situație exacerbată de seceta alimentată de schimbările climatice. Pomparea excesivă coboară pânza freatică și provoacă scufundarea terenului aflat deasupra.

Tasarea pământului sub greutatea orașelor nu este o problemă doar în China

Pământul se scufundă și din cauza greutății tot mai mari a orașelor. Solul se poate compacta în mod natural din cauza greutății sedimentelor care se acumulează în timp și a clădirilor grele care presează pământul, determinând pământul să se scufunde în mod constant.

Tasarea terenului nu este o problemă doar în China. În SUA, zeci de orașe de coastă, inclusiv New York City, se scufundă. În Țările de Jos, 25% din terenurile sale se află deja mai jos decât nivelul mării. Și în Mexico City, probabil orașul cu cel mai rapid declin terestru din lume, pământul se scufundă cu o viteză de până la 50 de centimetri pe an.

Impactul este de obicei mai grav de-a lungul coastelor, unde nivelul mării crește în același timp. Această combinație expune mai mult pământul și oamenii la inundații catastrofale.

Studiul sugerează că aproximativ un sfert din coastele Chinei vor fi mai jos decât nivelul mării din cauza tasării și a creșterii proiectate a nivelului mării, urmând pagube colosale și punând vieți în pericol. Tianjin, Shanghai și zonele din jurul Guangzhou sunt expuse semnificativ la ambele probleme, arată studiul.

Pe măsură ce nivelul oceanele crește și coastele se scufundă, vaste zone de pământ vor fi expuse la inundații distructive din cauza furtunilor de coastă și a eroziunii țărmului.

Cum pot fi protejate orașele de inundații

Dar unele zone de coastă din China au construit deja protecții împotriva riscului tot mai mare de inundații, iar studiul nu ia în considerare aceste protecții. În Shanghai, de exemplu, Shengli Tao, coautor al studiului și profesor la Universitatea din Peking, a spus că orașul a construit sisteme de diguri „impresionante” care sunt foarte înalte.

„Astfel de sisteme masive de diguri de coastă vor reduce în mare măsură riscul de a fi inundate, chiar și având în vedere atât tasarea terenului, cât și creșterea nivelului mării”, a spus Tao pentru CNN. „Nu cunosc alte țări care au construit astfel de sisteme de diguri.”

Studiul de joi este „robust din punct de vedere științific” și a făcut „o treabă bună” subliniind faptul că tasarea pământului nu este doar o „problemă de coastă”, a declarat Leonard Ohenhen, cercetător doctorat la Virginia Tech, care a publicat recent un studiu despre tasarea terenurilor în SUA.

Ce măsuri ia China

„Majoritatea orașelor urbane se confruntă cu tasarea terenurilor, dar ne concentrăm atenția asupra orașelor de coastă din cauza creșterii nivelului mării”, a declarat pentru CNN Ohenhen, care nu a fost implicat în studiu. „Cu toate acestea, majoritatea orașelor urbane se confruntă cu tasarea terenului la rate comparabile sau chiar mai mari decât tasarea în orașele de coastă.”

Tao a spus că guvernul chinez abordează scufundarea orașelor în câteva moduri, inclusiv prin implementarea unor legi stricte pentru a controla pomparea apelor subterane în ultimii câțiva ani. Shanghai și zonele învecinate au limitat prelevarea apelor subterane, ceea ce a încetinit rata de subsidență a regiunii. Cu zeci de ani în urmă, pericolul în care era orașul Shanghai din această cauză a fost o problemă semnificativă pentru autorități, a spus Tao.

China a pompat, de asemenea, apă din râul Yangtze din sudul Chinei în nordul Chinei – inclusiv către Beijing – care a suferit din cauza secetei. Proiectul previne necesitatea suprapompării apelor subterane și a oprit tasarea terenului în Beijing, arată studiul.

„Cred că eforturile guvernului Chinei vor aborda problema tasării terenurilor”, a spus Tao. „Dar aș sugera să continuați să controlați extragerile de apă subterană pentru orașele mari și să mențineți în mod constant sistemele de diguri în zonele de coastă.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Anders Behring Breivik
Ucigașul în masă Anders Breivik vrea eliberare condiționată. Procurorii se opun: "Nimeni în Norvegia nu a...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...