Activiștii pentru conservarea mediului sunt în căutare de „cetățeni - oameni de știință” pentru a depista, de acasă, morse. Aceștia ar ajuta cercetătorii la urmărirea populației de morse și a numărului de exemplare care mai sunt în sălbăticie, transmite The Guardian.
Cei cu ochi ageri sunt solicitați să se uite pe imagini surprinse din spațiu cu Arctica pentru a căuta mamiferele marine și să le raporteze către WWF și serviciul britanic de sondare a Antarcticii, ca parte a unui recensământ al morselor din Oceanul Atlantic și din Marea Laptev.
Există speranța ca jumătate de milion de oameni la nivel global să se alăture proiectului de cercetare Morse din Spațiu, și să se uite pe mii de imagini satelitare la rezoluție înaltă – o activitate prea mare pentru ca cercetătorii să o finalizeze singuri.
În ciuda faptului că sunt specii importante din ecosistemul arctic, puține lucruri sunt cunoscute despre cât de multe morse există de-a lungul a 25.000 de km pătrați de teren izolat și în mare parte inaccesibil din țărmul Arcticii – o zonă mai mare decât Țara Galilor.
Proiectul contribuie la cunoștințele comunităților indigene, urmărind efectele încălzirii globale asupra animalelor. Habitatul acestora se încălzește de până la trei ori mai rapid decât în restul lumii, cu aproape 13% din gheața marină din timpul verii topindu-se la fiecare 10 ani.
Rod Downie, consilier-șef pe probleme polare de la WWF, a spus: „Ce se întâmplă în Arctica nu rămâne acolo; criza climatică este o problemă globală, mai mare decât orice persoană, specie sau regiune. Înainte de a găzdui summitul global din acest an privind clima, Marea Britanie trebuie să-și mărească ambiția și să-și mențină toate promisiunile sale pe climă – de dragul morsei, și a lumii”.
Hannah Cubaynes, un cercetători asociat de la insitutul britanic de sondare a Antarcticii, spune: „Evaluarea populațiilor de morse prin metodele tradiționale este foarte dificilă, deoarece trăiesc în zone extrem de izolate, își petrec mare parte din timp pe gheața mării și se mișcă mult. Imagini satelitare pot rezolva această problemă, deoarece pot sonda suprafețe uriașe din țărmul mării pentru a vedea unde sunt morsele și să ne ajute la numărarea celor pe care le găsim.
Însă, a face acest lucru pentru toate acele morse din Atlantic și Laptev va necesita un număr uriaș de imagini, prea mult pentru un singur om de știință sau o echipă mică, așa că avem nevoie de ajutor de la mii de cetățeni – oameni de știință pentru a ne ajuta să înțelegem mai multe despre acest animal simbolic”.
Editor : A.C.