O medalie de aur a fost acordată inginerului care a creat un dispozitiv ce opreşte gazele naturale, în cazul unui cutremur. Mecanismul are marele avantaj că nu depinde de funcţionarea reţelei electrice. Premiat, cu argint însă, a fost şi inventatorul compresei medicale care previne răspândirea infecţiilor şi ajută la vindecarea rănilor.
Invenţiile inginerului timişorean Remi Rădulescu au fost premiate la şase ediţii ale salonului de la Geneva. Aurul de anul acesta, obţinut pentru un aparat care opreşte distribuţia gazelor naturale în caz de incendiu, s-a adăugat celorlalte alte 5 medalii de aur, 2 de argint şi opt premii speciale.
„Printr-un impuls mecanic dispozitivul intră în funcțiune și ventilul închide trecerea gazelor spre zonele avariate de cutremur”, a spus Remi Rădulescu, inventator.
Aparatul care poate preveni producerea unor explozii costă doar 300 de euro, spune inventatorul. Şi un medic din comuna Bîra, judeţul Neamţ, a fost premiat la ediţia din acest an a salonului de la Geneva. A primit medalia de argint pentru o compresă inteligentă, care ajută la absorbţia fluidelor din răni şi împiedică pătrunderea microbilor. Compresa este din bumbac ţesut de maşini special modificate.
„Munca mea a fost enormă, 90% înseamnă muncă efectivă - realizarea maşinii, proiectarea maşinii, reglarea maşinilor şi obţinerea unui tricot indeşirabil”, a spus Filip Panait, medic de familie din comuna Bîra, județul Neamţ.
Medicul Panait a lucrat la această invenţie aproape zece ani, timp în care a investit şi într-o fabrică. Spune că a renunţat la afacere din cauza taxelor prea mari pe care trebuia să le plătească statului. Medicul încearcă acum să-şi breveteze invenţia, după care va încerca să redeschidă fabrica şi să reia producţia compreselor inteligente.