Sute de oameni care trăiesc în șapte sate din Tamil Nadu, un stat din sudul Indiei, spun că nu mai pot face față invaziei furnicilor nebune galbene care le-au devastat culturile, le-au atacat animalele și le pun viața în pericol, relatează BBC.
Furnicile nebune galbene sunt printre cele mai periculoase specii invazive, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Insectele nu mușcă și nu înțeapă, ci împroșcă acid formic, o substanță care poate provoca reacții adverse.
Furnicile, care poartă numele științific Anoplolepis gracilipes, se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod haotic și necoordonat și devin foarte agitate dacă sunt deranjate.
Experții spun că aceste furnici se înmulțesc foarte repede și pot „provoca distrugeri masive faunei sălbatice native”. Multe părți din Australia au raportat infestări cu aceste insecte.
Pronoy Baidya, un entomolog care a studiat furnicile nebune galbene, a spus că insectele fac parte dintr-o „specie oportunistă”. „Nu au nicio dietă preferată. Mănâncă orice și oricât”, a spus Baidya, care a precizat că acestea mănâncă ale specii de furnici, albine și viespi.
„Imediat ce ne apropiem de o pădure, furnicile se urcă pe noi”
Satele afectate din Tamil Nadu se află într-o regiune deluroasă din pădurea Karanthamalai a districtului Dindigul. Cei mai mulți locuitori ai regiunii sunt fermieri sau păstori de vite.
„Imediat ce ne apropiem de o pădure, furnicile se urcă pe noi și ne provoacă iritații și bășici”, a spus Selvam, un fermier de 55 de ani. „Nu putem nici să luăm apă de băut pentru că au infestat-o și pe asta. Nu mai știm ce să facem.”
Sătenii au spus că au avut de-a face cu furnicile de câțiva ani, însă niciodată nu au fost așa de multe și atât de aproape de satele lor. Păstorii de vite care trăiau în apropierea pădurii și-au părăsit casele din cauza furnicilor.
„Nu le putem controla, iar numărul lor continuă să crească”, a spus Nagammal, ai cărui capre au fost atacate de furnici. Sătenii au fost sfătuiți de autorități să nu își trimită animalele în pădure până la încheierea investigației.
Furnicile nebune galbene atacă pe oricine și orice
Sătenii au spus că unele din animalele lor au murit după ce au fost atacate de furnicile nebune galbene. Nici șerpii sau iepurii nu au scăpat cu viață când au fost atacați de insecte.
Doctorul Baidya a spus că acidul formic eliberat de sute de furnici s-ar putea să fi afectat ochii animalelor atacate, dar că nu se știe dacă furnicile „atacă în mod special ochii”. Acidul este un iritant care poate provoca reacții alergice la oameni, dar Baidya nu crede că poate pune în pericol viața unui om.
Experții se tem că răspândirea acestor insecte ar putea afecta ecologia regiunii. Când au invadat Insula Crăciunului, teritoriu australian, au eliminat speciile native de furnici și le-au furat sursele de hrană. Mai mult, au omorât milioane de crabi roșii de pe insulă după ce îi orbeau și paralizau.
Entomologul Priyadarshan Dharmarajan a spus că invazia furnicilor ar putea fi legată de temperaturile tot mai mari. „Ritmul metabolismului crește odată cu temperaturile, ceea ce le face să mănânce mai mult. Acesta ar putea fi un motiv.”