500 de lilieci au hibernat timp de trei luni într-o clinică veterinară din Bucureşti. Vor fi eliberati luni, pentru a se întoarce în sudul Rusiei, locul de origine. Pentru a pleca cu forţe proaspete, ei sunt hrăniţi de mai multe zile de cercetători şi voluntari, relatează Digi24.
Peste 100 de voluntari, au hrănit liliecii, înainte să fie eliberaţi în sălbăticie.
„Este foarte interesant pentru mine pentru că nu am atins niciodată un liliac. Sunt foarte drăguţi. Am fost curioasă şi am venit aici”, spune o voluntară.
Liliecii consumă zilnic insecte, în cantitate de până la 40 la sută din greutatea lor.
Liliecii sunt animale nocturne care locuiesc în peşteri sau în spaţii întunecate. Adesea, oamenii sunt speriaţi de aceste vietăţi, însă puţini ştiu cât sunt de importante.
„În mediul temperat unde suntem noi, ei consumă Foarte multe insecte, dacă nu ar fi ei, noi nu am mai avea agricultură funcţinală”, spune Dragoş Măntoiu, director coordonator.
Din cauza lipsei de hrană pe timpul iernii, liliecii trebuie însă să hiberneze. Doi tineri biologi din Bucureşti le-au oferit adăpost pe parcursul hibernării.
„În principal ce ne dorim noi să facem aici să salvăm animalele protejate prin lege, animale care aduc beneficii mari oamenilor să vadă că nu sunt animale atât de groaznice, de care tot timpul se sperie”, spune Ovidiu Roşu, medic veterninar.
„Nu-ţi fac niciun rău, nu se vor înfige în păr. Asta e foarte important, este un mit foarte vechi pornit de la britanici”, afirmă Dragoş Măntoiu, director coordonator.
Cei 500 de lilieci vor fi lăsaţi în libertate odată cu venirea căldurii. Cercetători spun că cei mai mulţi vor migra, probabil spre sudul Rusiei, unde vor aduce pe lume un sigur pui, şi se vor întoarce la toamnă pentru hibernare.