O dată cu noile schimbări venite dinspre tehnologie, este doar o chestiune de timp până când și mâncarea noastră va deveni altfel. În prim plan este consumul de carne, tot mai răspândit pe planeta și tot mai dăunător.
Pe măsură ce veniturile au început să crească și în zone mai sărace, oamenii au început să consume tot mai multe carne.
În perioada 2007-2017, consumul global de carne a crescut cu aproape doua procente, iar consumul de lactate proaspete a cunoscut o creștere de 2,1%, aproape dublul creșterii populaţiei, scrie The Economist. Preferințele sunt în special pentru carnea de pasăre, de vită și de porc.
Cantitatea de carne consumată s-a dublat în ultimii 50 de ani
În ultimii 50 de ani, cantitatea medie, la nivel global, de carne consumată per persoană s-a dublat, de la 23 de kilograme, în 1961, la 43 de kilograme, în 2014.
Conform unui studiu efectuat de Organizaţia pentru Hrană și Agricultură din cadrul ONU, numărul animalelor rumegătoare crescute pentru hrană ajunge de la 4,1 miliarde la 5,8 miliarde în perioada 2015-2050. Organizatia apreciază că industria cărnii și a produselor lactate este responsabilă pentru 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în timp ce alte organizaţii, cum ar fi Institutul Worldwatch, au estimat că ar putea fi vorba de 51%.
Implicatiile sunt grave asupra mediului, pentru ca industria de procesare a cărnii este extrem de poluantă, dar și consecințele asupra sănătății nu sunt de ignorat. Consumul mare de carne este legat de multe boli, spun medicii, care invită la o dietă echilibrată. ONG-urile au reacționat prin diferite forme de protest.
Optarea pentru carne crescută în laborator nu ar mai implica sacrificarea animalelor
Este clar ca avem o problemă la nivel de societate și evident că tehnologia este aici cu soluții. În primul rând, carnea crescută în laborator ar putea fi o opțiune. Nu va mai implica sacrificarea animalelor, de aici o reducere uriașa a terenurilor destinate creșterii acestora și o diminuare a halelor de procesare. De la animal se preleveaza doar câteva celule stem, care apoi sunt manipulate și crescute în laborator. Celulele de grăsime vor fi separate de cele musculare, iar acestea din urma vor fi crescute în mediu artificial. De la o singură celulă stem se poate ajunge la miliarde de celule similare. Și prețul a tot scăzut, grație cercetărilor tot mai avansate.
Dacă inițial un burger făcut în laborator costa peste 300 de dolari, astăzi costa mai puțin de 20 de dolari. Arată aproape la fel, iar gustul poate fi obținut tot cu metode artificiale. Sunt deja multe companii pe piață, care produc astfel de produse, carne fără carne și au ajuns sa le comercializeze în magazine mari din Statele Unite. Consumatorii încă sunt reticenți, dar atunci când privești știrile despre schimbările climatice și poluare, parcă îți faci curaj să încerci un burger la alt nivel.
Primul burger crescut în laborator a fost prezentat publicului în 2013, iar până astăzi diferite companii și insitute de cercetare au lucrat la gust și la aspect. S-a ajuns atâta de departe, încât e greu să faci diferența.
O altă metodă de a obține carne fără carne, este cea prin care elementele din compoziția unei bucăți de carne pot fi obținute din plante. O firmă de burgeri din Statele Unite a reușit acest lucru și are un lanț de magazine care vând astfel de produse. Clienții sunt încântați. Inclusiv unii vegetarieni au fost plăcut suprinși de noua variantă de burger.
„Ne gândim la carne fără să avem în vedere originea, dacă provine de la un pui sau de la o vacă, de exemplu, ci din punct de vedere al elementelor din compoziție. Urmărim să aibă proteine, carbohidrați, lipide, minerale și vitamine, toate pot fi găsite în plante, înafară de colesterol”, spune Sincron Rebecca Miller, biofizician.
Poate vă gândeați că vom folosi tehnologia să robotizăm industria cărnii, ei bine, iată cum ajungem să schimbăm carnea cu totul.