Incendiu la Cernobîl. Întâlnire de urgență la Ministerul Mediului

Data publicării:
gratiela gavrilescu foto gratiela punct ro

Am dispus, în cadrul Comitetului, supravegherea atentă a monitorizării continue a nivelului de radioactivitate şi în următoarele zile. În acelaşi timp, vă informez că, potrivit informaţiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona Centralei de la Cernobîl, precum şi în zona Kievului, nu au fost depăşite valorile maxim admisibile pentru emisiile radioactive. Potrivit informării MAE, incendiul extins pe o suprafaţă de 320 de hectare a fost localizat şi stopat de autorităţile ucrainiene”, a mai declarat ministrul Mediului, potrivit Mediafax.

Este cel mai mare incendiu din 1992 până acum, nu am mai avut de-a face cu incendii aşa puternice”, spune Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei.

200 de pompieri, zeci de maşini de intervenţie şi avioane utilitare luptă cu incendiul din nordul Ucrainei. 300 de hectare de pădure au fost făcute scrum, dar ceea ce-i îngrijorează cel mai mult pe oficiali este faptul că focul ar putea reizbucni cu violenţă oricând.

Vreau să asigur pe toată lumea că situaţia este sub control, echipele noastre de urgenţă lucrează neîntrerupt să localizeze incendiul”, spune Arseni Iaţeniuk.

Sunt asigurări care-i liniştesc prea puţin pe ucraineni şi pe locuitorii ţărilor vecine. Incendiul a ajuns la doar câţiva kilometri de gropile cu deşeuri radioactive provenite de la centrală. Există pericolul ca particulele rămase în urma dezastrului din 1986 să fie ridicate în aer şi purtate de vânt. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, norul radioactiv ar putea ajunge în ţări precum Republica Moldova, Belarus şi România. Totul, în contextul în care distanţa dintre ţara noastră şi Cernobîl este de 600 de kilometri.

Oficialii ruşi susţin, însă, că situaţia nu este îngrijorătoare.

Sistemele noastre de monitorizare a radiaţiilor nu au indicat nimic, nu s-a înregistrat nicio creştere a nivelului radiaţiilor”, a spus Vladimir Puchkov, ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

La sfârşitul săptămânii trecute s-au împlinit 29 de ani de la producerea accidentului nuclear de la Cernobîl. Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei a sărit în aer în urma unor banale teste, care au mers prost. Sistemul s-a supraîncălzit şi a dus la topirea miezului reactorului. Radiaţiile emanate au fost purtate de vânt în toată Europa, iar mii de oameni au murit în lunile următoare.

Pentru a împiedica scurgerile radioactive, oficialii ucraineni au demarat un plan de construire a unui nou sarcofag uriaş, care să-l acopere pe cel construit acum aproape trei decenii. Noua construcţie va avea o greutate de 29.000 de tone, peste 100 de metri înălţime și va costa peste două miliarde de dolari. 


Comitetul ministerial se întruneşte la solicitarea ministrului de Interne şi vicepremierului Gabriel Oprea, preşedintele Comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă speciale.

Întrunirea comitetului are loc conform procedurii, urmând ca acesta să constate dacă există sau nu vreo ameninţare la adresa României.

Din comitet fac parte ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, secretarii de stat şi directorii tehnici din minister, alături de toţi şefii instituţiilor subordonate: Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia "Apele Române" etc.

Un incendiu de pădure a izbucnit marţi în nordul Ucrainei, riscând să se extindă spre centrala nucleară Cernobîl, dezafectată şi izolată în urma accidentului industrial din anul 1986.

Membrii Gărzii Naţionale ucrainene patrulează în pădurile din nordul ţării din cauza suspiciunii declanşării intenţionate a incendiului”, a scris, miercuri, pe Facebook ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de Interfax Ucraina.

„Vântul s-a oprit în cursul serii şi noi am limitat rapid incendiul în jurul focarelor mari”, a scris ministrul. „Există o suspiciune rezonabilă cu privire la un atac intenţionat, incendiul izbucnind în mai multe locuri de pe ambele maluri ale râului”, a continuat el, precizând că au fost intensificate patrulele, iar membrii Gărzii Naţionale şi cei ai Ministerului de Interne au fost puşi în alertă.

Potrivit lui Avakov, incendiul care a izbucnit marţi în zona interzisă din jurul centralei nucleare Cernobîl este cel mai mare din 1992. Acesta se află la 20 de kilometri distanţă de centrală, dar depozitul cu combustibil folosit este situat la doar cinci kilometri.

Comentând situaţia, el a declarat că se aşteaptă mai degrabă la o evoluţie pozitivă. „Riscurile sunt mari ... Prin urmare - atenţie maximă. Vă voi anunţa dacă mai apar informaţii. Nu există temei pentru a ceda panicii în acest moment. Totul este sub control”, a adăugat el.

Totodată, serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă în regiunea Kiev a anunţat că nu s-a înregistrat o creştere a nivelului radiaţiilor în capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei