Zeci de paltini din Iaşi s-au uscat în ultimele săptămâni, răpuşi de o ciupercă parazită, al cărei nume ştiinţific este Stereum Hirsutum. Sporii acesteia se răspândesc acum şi la arborii sănătoşi, iar suspiciunile biologilor se îndreaptă către angajaţii municipalităţii.
În vreme ce fenomenul pare să fi scăpat de sub control, oficialii primăriei spun că vina nu le aparţine.
„Ceea ce încercăm noi să facem acum este să găsim soluţii de genul plantării unor copaci mai rezistenţi la această boală”, spune Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iaşi.
Dar un copac are nevoie de mulţi ani până să crească. Localnicii cred, însă, că există şi alte rezolvări, ceva mai rapide.
Însă nu doar ciuperca parazită face ravagii prin flora ieşeană. Probleme sunt şi cu arbuştii ornamentali, care cresc greu şi se usucă repede, din cauză că pământul este îmbibat cu sare rămasă de la deszăpeziri. În fiecare iarnă, pe şoselele din Iaşi se aruncă sute de tone de clorură de sodiu.
Profesorul Ionel Lupu, preşedintele Asociaţiei dendro-ornamentală „Anastasie Fătu", spune că această problemă poate fi contracarată şi arborii reabilitaţi prin administrare de humus, adică gunoi de grajd, vechi de 2-3 ani.
Deocamdată, reprezentanţii primăriei au anunţat că vor tăia arborii sensibili şi îmbătrâniţi, iar în locul acestora vor fi plantaţi copaci rezistenţi la paraziţi.