Iarna 2022-2023 în Europa a fost a doua cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor

Data publicării:
ghetar topit
Topirea accelerată a ghețarilor planetei este unul dintre cele mai dramatice efecte ale schimbărilor climatice, iar pierderile cresc de la an la an. FOTO: Profimedia Images

Iarna care se încheie în Europa ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice. Această evoluție ridică riscuri pentru agricultură și pentru animalele sălbatice, arată specialiștii în politici de mediu.

Temperatura medie înregistrată în Europa în intervalul decembrie 2022 - februarie 2023 a fost cu 1,4 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată în același interval între 1991 şi 2020 în emisfera nordică, potrivit datelor publicate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S), lansat de UE, potrivit Agerpres, care preia Reuters.

Acest rezultat plasează actualul sezon rece pe locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase ierni din Europa din istoria măsurătorilor meteorologice, fiind depăşit doar de iarna din sezonul 2019-2020.

Europa s-a confruntat recent cu un val sever de căldură la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie, când temperaturi record au fost înregistrate în multe ţări europene, din Franţa şi până în Ungaria, obligând numeroase staţiuni de schi să se închidă din cauza lipsei de zăpadă.

Comisia Europeană a anunţat pe 2 ianuarie că sute de recorduri de temperatură au fost doborâte pe tot continentul, inclusiv în localitatea elveţiană Altdorf, unde a fost înregistrată valoarea de 19,2 grade Celsius, care a spulberat vechiul record, ce data din anul 1864.

Potrivit C3S, temperaturile au fost deosebit de ridicate în estul Europei şi în regiunile nordice ale ţărilor aflate în nordul Europei. În timp ce, în general, temperaturile din Europa au depăşit valorile normale, anumite regiuni au înregistrat totuşi valori sub cele medii, inclusiv în zone din Rusia şi din Groenlanda.

Oamenii de ştiinţă spun că iernile din Europa devin mai călduroase ca rezultat al creşterii temperaturilor globale, un fenomen cauzat de schimbările climatice provocate de activităţile umane.

Riscuri pentru agricultură și animalele sălbatice

Iarna neobişnuit de blândă a oferit un scurt moment de uşurare guvernelor care se confruntau cu creşterea preţurilor la gaze naturale după ce Rusia şi-a redus livrările de combustibili către Europa anul trecut, întrucât temperaturile mai ridicate au micşorat cererea de gaze pentru încălzirea locuinţelor în multe ţări europene.

Însă temperaturile ridicate generează riscuri pentru animalele sălbatice şi pentru agricultură. Creşterea temperaturii în timpul iernii poate să facă plantele să înceapă un nou ciclu de creştere şi să le determine pe animale să iasă prematur din hibernare, făcându-le vulnerabile în faţa riscului de deces provocat de perioadele tardive de îngheţ.

Tilly Collins, director adjunct al Centrului pentru Politici de Mediu din cadrul Imperial College London, consideră că, din cauza schimbărilor climatice, plantele şi animalele întâmpină dificultăţi în a migra spre alte zone pentru a-şi menţine temperatura ideală.

„Pentru speciile cu populaţii mici sau cu areale restrânse, acest lucru poate să le aducă foarte uşor pe o cale ce duce la extincţie”, a avertizat ea.

Datele obţinute de programul Copernicus a evidenţiat şi alte extreme climatice, inclusiv gheaţa din largul Antarcticii, care a coborât luna trecută până la cel mai scăzut nivel al său înregistrat vreodată pentru luna februarie în istoria de 45 de ani a observaţiilor satelitare.

„Aceste condiţii asociate gheţii marine reduse pot avea implicaţii importante pentru stabilitatea banchizei din Antarctica şi, în cele din urmă, pentru creşterea globală a nivelului mării”, a declarat directoarea adjunctă a C3S, Samantha Burgess.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Ariana Grande, imaginile care au stârnit îngrijorare printre fani: „De ce se înfometează atât de tare?”...
Film Now
Billy Bob Thornton, alături de Connie, cea de-a șasea lui soție, la premiera „Landman”. Sunt căsătoriți de 20...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
China's Chery Auto has signed a joint venture deal with Spain's EV Motors to build cars in a former Nissan factory in Barcelona
Producătorii chinezi de automobile evită plata taxelor vamale prin asocierea cu cei europeni
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului