Greenpeace: În Someş sunt deversate ape reziduale grav contaminate

Data actualizării: Data publicării:
raul somes

În râul Someş sunt deversate ape reziduale printr-o conductă din apropierea fabricii de procesare a cărnii Unicarm, contaminate cu resturi animale şi materii fecale, gradul de infectare cu bacteria E-coli depăşind de câteva ori valorile admise, arată rezultatele analizelor realizate la începutul lunii iunie de Greenpeace.

„Rezultatele analizelor confirmă faptul că apele reziduale provenind din conducta situată în apropiere de fabrica Unicarm poluează grav Someşul. Apele reziduale netratate sunt contaminate cu resturi animale şi materii fecale şi prezintă un grad semnificativ de contaminare chimică şi bacteriologică. Gradul de contaminare cu bacteria infecţioasă E-coli depăşeşte de câteva ori valorile admise. În mod clar, materiile deversate în râu ar trebui să fie considerate deşeuri periculoase, cu risc de contagiune”, susţine Greenpeace.

Specialiştii Greenpeace din România, Ungaria şi Slovacia au prelevat mai multe probe de apă direct din locul în care este deversată în Someş apa reziduală printr-o conductă din apropierea fabricii Unicarm, la 200 de metri în amonte şi în aval de această conductă, de la patru-cinci kilometri în aval, de-a lungul părţii maghiare a Someşului, dar şi de unde râul curge mai lent. Mostrele au fost duse pentru examinare biologică şi chimică la un laborator acreditat din Ungaria.

Analizele arată că apa râului are o calitate bună în amonte de locul în care sunt deversate apele reziduale, dar la 200 de metri în aval de conducta de deversare, gradul de poluare este accentuat, susţine sursa citată.

„Numărul de colonii de bacterii, care în mod normal este de 100/ml, se ridică la peste 3000/ml. Poluarea râului a putut fi observată încă la doi kilometri distanţă, în localitatea maghiară Csenger”, subliniază Greenpeace.

Organizaţia de mediu spune că a informat autorităţile maghiare şi române despre rezultatele analizelor şi că aşteaptă ca instituţiile oficiale să ia măsuri imediate şi să oprească poluarea Someşului.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri