Greenpeace cere suspendarea Acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep

Data actualizării: Data publicării:
platforma petroliera
Foto: GettyImages

Greenpeace România anunţă, luni seară, că a cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea Acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, care „ridică preocupări serioase legate de protecţia mediului, schimbările climatice şi respectarea legislaţiei”. Organizaţia acuză Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa că a emis documentul fără să respecte complet procedurile.

„Greenpeace România a înaintat instanţelor de judecată cererea de suspendare  a acordului de mediu nr. 14/28.06.2024 pentru proiectul Neptun Deep. Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a eliberat acordul de mediu, încălcând grav dispoziţiile legale şi tratând superficial procedurile asociate”, anunţă, luni seară, Greenpeace România, potrivit News.ro.

Organizaţia enumeră câteva dintre problemele identificate în emiterea Acordului de mediu.

Evaluările referitoare la impactul asupra schimbărilor climatice şi contribuţia la emisiile de gaze cu efect de seră a proiectului Neptun Deep sunt insuficiente şi bazate pe date învechite; 

  • procedura transfrontalieră viciată – lipsa parcurgerii procedurii dintr-o dublă perspectivă: impactul asupra biodiversităţii şi corpurilor de apă; 

  • lipsa unei consultări publice efective şi privarea publicului de studii/informaţii relevante (testele de ecotoxicitate şi rapoartele de diagnostic arheologic); 

  • lipsa oricărei evaluări a riscurilor de deteriorare imediată din cauza conflictelor militare; 

  • Impactul asupra biodiversităţii marine nu a fost evaluat corespunzător. 

„Proiectul Neptun Deep ridică preocupări serioase legate de protecţia mediului, schimbările climatice şi respectarea legislaţiei. Afirmaţia falsă că «amprenta de carbon a proiectului este zero» a indus în eroare autorităţile şi publicul, influenţând negativ modul în care reprezentanţii APM au deliberat avizarea proiectului. În realitate, proiectul contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, fiind responsabil de emiterea a 209 milioane de tone de CO₂e pe durata sa, adică o medie anuală de 10,4 milioane de tone de CO2”, a transmis organizaţia.

„Chiar în ultimele săptămâni România s-a confruntat consecutiv cu valuri de căldură, secetă severă şi precipitaţii însemnate cantitativ. Acest proiect nu va face decât să alimenteze şi mai mult criza climatică cu care ne confruntăm, să ameninţe biodiversitatea marină şi să pună în pericol sănătatea publică. Vom continua seria de dezbateri şi evenimente publice de informare a comunităţii locale, proteste şi acţiuni în instanţă şi vom trage la răspundere toate autorităţile şi companiile care au bătut palma să distrugă Marea Neagră”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Potrivit Greenpeace, ”excluderea scenariilor nefavorabile în evaluarea riscurilor subestimează pericolele reale pentru mediul marin”.

„Mai mult, lipsesc măsuri de protecţie pentru speciile pe cale de dispariţie, dar şi informaţii care să ne ajute să înţelegem modul în care impactul cumulativ al zgomotului ar putea afecta habitatele marine şi biodiversitatea, în special delfinii.  Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră”, a mai transmis Greenpeace.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. E minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini...
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
"Mentalistul" Simon Baker se iubește cu o femeie mai tânără decât fiica lui. A divorțat după 23 de ani și...
Adevarul
De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Newsweek
Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!
Digi FM
Dana Rogoz, poze de suflet din albumul de familie, de când fiul ei și-a cunoscut surioara: "Nu pot să îmi...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale
Film Now
Cum arată la 65 de ani George din Seinfeld. Jason Alexander, aproape de nerecunoscut, într-o zi obișnuită în...
UTV
Cum a convins-o Mihai Bendeac pe Loredana sa apara in filmul lui, Casatoria