Franţa se confruntă cu cea mai călduroasă lună septembrie din istoria înregistrărilor sale meteorologice

Data actualizării: Data publicării:
oameni care se racoresc intr-o fantana langa turnul eiffel
Franţa se confruntă cu cea mai călduroasă lună septembrie din istoria înregistrărilor sale meteorologice. Foto: Profimedia

Franţa se confruntă cu cea mai călduroasă lună septembrie din istoria înregistrărilor sale meteorologice, după temperaturi excepţional de ridicate care au fost înregistrate şi pe timpul verii pe fundalul încălzirii climei globale în 2023, a anunţat vineri agenţia naţională de meteorologie din această ţară, relatează AFP.

„Septembrie 2023 este cea mai călduroasă lună septembrie măsurată vreodată în Franţa metropolitană, cu o temperatură medie mult peste valorile normale” din perioada 1991-2020, au detaliat reprezentanţii Meteo-France.

Luna septembrie 2023, care a început cu o caniculă tardivă excepţională, va fi „cu 3,5-3,6°C” peste valorile normale, „cu o temperatură medie de 21,5°C”, a precizat specialista în climatologie Christine Berne într-o conferinţă de presă.

Acest record va depăşi precedentele vârfuri de temperatură medie din 1949 şi 1961 înregistrate în arhivele naţionale franceze, care conţin date culese începând din 1900, şi se înscrie într-o serie neîntreruptă de 20 de luni cu temperaturi care au depăşit valorile normale sezoniere.

„Schimbările climatice favorizează o extindere a valurilor de căldură spre (...) primăvară şi spre luna septembrie sau chiar începutul lui octombrie”, aşa cum au prezis modelele de previziune folosite de experţii în climă de la ONU (GIEC), a adăugat Christine Berne.

Această configuraţie, rezultatul emisiilor de gaze cu efect de seră provenite în principal din utilizarea combustibililor fosili de către oameni, s-a cumulat de această dată cu un fenomen meteorologic ce a constat în venirea unui aer cald din Sahara.

„Numeroase recorduri de căldură pentru luna octombrie sunt ameninţate” şi riscă să fie doborâte, fiind prognozate anomalii sezoniere enorme, „care depăşesc uneori diferenţe de 10 grade Celsius”, a adăugat meteorologul Tristan Amm.

Încălzirea climei globale cauzează o creştere mai puternică a temperaturilor în Europa decât la nivel planetar. În timp ce clima globală este acum cu aproximativ 1,2°C mai caldă decât în era preindustrială, climatologii estimează că surplusul de căldură ce a fost atins în Franţa este de aproximativ 1,8°C.

Datele din Franţa reflectă totodată constatarea generală de pe glob, care şi-a doborât recordul trimestrial de temperatură în timpul verii din emisfera nordică (iunie-iulie-august) şi se confruntă, probabil, cu cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, notează AFP, citată de Agerpres.

Această situaţie inedită este însoţită de o serie de catastrofe: canicule, secete, inundaţii şi incendii de vegetaţie au lovit Asia, Europa şi America de Nord în această perioadă, în proporţii dramatice şi adeseori inedite, care au luat vieţi omeneşti şi au cauzat pagube de mediu şi economice.

În faţa acestei „mecanici implacabile”, „nu a fost făcut încă un bilanţ al caracterului profund structural al schimbărilor climatice”, a declarat Francois Gemenne, unul dintre autorii celui mai recent raport întocmit de GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei).

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri